СУЧАСНІ ТРЕНДИ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЄС: ОЦІНКА ВПЛИВУ ФАКТОРІВ НА РІВЕНЬ ПРИБУТКОВОСТІ - Ткаленко, Світлана; Любачівська, Роксоляна; Онопрієнко, Юрій; Стецик, Ярослав; Петухова, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті розглянуті сучасні тренди банківської діяльності в країнах ЄС та їхній вплив на банки в перспективі. У досліджені акцентована увага на ролі банків в економічному розвитку країн ЄС на сучасному етапі. Автори визначили внесок банків в економічний розвиток країн через мобілізацію та перерозподіл коштів. А також наголосили на тому, що забезпечення стабільності й ефективності банківської системи в ЄС відбувається в умовах гармонізації та спільного регулювання фінансового ринку і є однією з основ процесу європейської інтеграції. До сучасних трендів банківської діяльності в ЄС відносено: постійне вдосконалення регуляторного механізму в Європейському Союзі; трансформаційні та модернізаційні процеси в банківській діяльності ЄС відповідно до сучасних тенденцій розвитку світової економіки; розвиток онлайн / цифрового банкінгу. Автори дійшли висновку, що на сучасному етапі розвитку банківської діяльності відбувається зміна банківських технологій, упроваджують новації в банківську діяльність, змінюється модель поведінки банківської діяльності на ринку. Проведене економетричне моделювання щодо оцінки впливу факторів на рівень прибутковості, де найбільш значущими факторами впливу на рентабельність банків у ЄС було визначено консолідований банківський леверидж і темп зростання реального ВВП, показало на сьогодні повільне зменшення, а на перспективу зростання рентабельності європейських банків. Модель пройшла всі стадії перевірки та має високу прогнозну якість. Об’єктом дослідження є банківська діяльність у країнах ЄС, яка здійснює вплив на європейський економічний розвиток. Предметом дослідження є теоретичні та практичні аспекти розвитку банківської діяльності в країнах ЄС, банківські сучасні тренди та перспективи.