ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІНАНСОВИХ ПЛАТФОРМ МЕТАВСЕСВІТУ - Міщенко, Володимир; Науменкова, Світлана; Міщенко, Світлана; Тіщенко, Євген (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Важливим напрямом становлення та розвитку децентралізованої економіки є формування фінансового метавсесвіту як гібридної фізично-віртуальної екосистеми, функціонування якої відбувається на основі поєднання централізованих і децентралізованих механізмів діяльності фінансових ринків. Метою дослідження є розкриття особливостей формування та функціонування цифрових фінансових платформ для забезпечення ефективного фінансового обслуговування користувачів метавсесвіту з урахуванням переваг і недоліків використання окремих видів і форм цифрових грошей. На основі порівняльного аналізу автори визначають основні технологічні та економічні властивості, конкурентні переваги й недоліки окремих видів і форм цифрових грошей у платіжних і фінансових системах метавсесвіту з урахуванням потенційних економічних і соціальних наслідків, що сприяє реалізації виваженого підходу до вибору інструментів фінансового обслуговування користувачів метавсесвіту. Поєднання децентралізованого характеру фінансового метавсесвіту з централізованими грошовими системами та фінансовими ринками поглиблює розуміння механізмів функціонування цифрових фінансових екосистем і особливостей ведення бізнесу у віртуальному просторі. Автори доводять, що ступінь централізації фінансового обслуговування користувачів метавсесвіту залежить від рівня регулювання процесів обігу та використання цифрових валют. Практичну спрямованість мають розробка орієнтовної організаційної структури фінансового метавсесвіту, обґрунтування потенційних моделей цифрових фінансових платформ, а також рекомендації щодо використання CBDC для фінансового обслуговування в метавсесвіті. Висновки та рекомендації, сформульовані в статті, можуть бути використані в процесі ухвалення політичних і регуляторних рішень із метою формування та розвитку платформ фінансового метавсесвіту.