ЗАСТОСУВАННЯ ТЕОРІЇ ГРАФІВ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ МАРШРУТІВ ДОСТАВКИ ПРОДУКЦІЇ ТА МІНІМІЗАЦІЇ ВИТРАТ У РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ - Волосова, Наталія; Стеблюк, Наталія; Небаба, Наталія; Юдіна, Олена; Корнєєв, Максим; Богородицька, Ганна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Важлива роль у системі управління підприємств ресторанного бізнесу в умовах конкуренції належить виконанню складних завдань управління ланцюгами постачань продукції та розробці нових технологічних рішень оптимізації транспортних маршрутів. У статті подано математичну модель оптимальної доставки продукції для підприємств ресторанного бізнесу. Метою роботи є представлення параметрів та алгоритмів теорії графів як інструмента для аналізу й оптимізації маршрутів доставки продукції для ресторанного бізнесу. Алгоритми маршрутизації, засновані на графічному описі, вважають найбільш оптимальним методом аналізу для розробки оптимальних маршрутів доставки продукції, що сприяє мінімізації витрат підприємства. Наявність різноманітних алгоритмів розробки графів об’їзних маршрутів дозволяє обрати найбільш зручний варіант залежно від транспортних можливостей, видів товарів і послуг, часових обмежень тощо. У статті запропоновано науково-методичне підґрунтя для використання параметрів та алгоритмів теорії графів із метою оптимізації маршрутів доставки, що сприяє мінімізації витрат продукції в ресторанному бізнесі, враховуючи фінансову складову. Обґрунтовано використання методу динамічного програмування Беллмана-Форда для цього алгоритму як пошуку найкоротшого шляху у зваженому графі. Розроблено два варіанти обходу графа вглиб для ланцюгового та циклічного маршрутів і визначено найкоротші маршрути доставки продуктів і сировини з Києва до всіх міст, у яких розташовані заклади «Сушия», а саме: Ірпінь, Буча, Бориспіль, Черкаси, Вінниця, Львів. Сформовано рекомендації щодо використання логістичного підходу в системі обслуговування для підвищення якості послуг, зниження витрат, що безпосередньо впливає на рентабельність і фінансову стійкість ресторанного бізнесу.