ДОСЛІДЖЕННЯ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНІВ В УМОВАХ ЗОВНІШНІХ ЗАГРОЗ - Притула, Христина; Заіка, Олексій; Лазневська, Ева; Лещук, Галина; Дмитришин, Леся; Кушнір, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Глобальні виклики, пов’язані насамперед з війною в Україні, пандемією COVID-19, загострили питання стійкості національних економік до змін зовнішнього середовища. Безпекові чинники стають визначальними у формуванні стратегій економічного розвитку, реалізації зовнішньої політики, здійсненні експортно-імпортних операцій. Розгалуженість і масштаби глобальних ланцюгів поставок залишаються відчутним викликом для більшості країн світу та їхніх регіонів. На сьогодні більшість учасників зовнішньоекономічної діяльності намагаються знизити існуючі ризики шляхом диверсифікації товарної номенклатури, розширення кола торговельних партнерів за рахунок «дружніх» країн тощо. Така ситуація актуалізує важливість проведення оцінки зовнішньоторговельної безпеки регіонів України задля посилення стійкості економіки країни в умовах різкого зниження експортного потенціалу, розірвання налагоджених логістичних ланцюгів постачання, нерозвиненості прикордонної інфраструктури для вантажних перевезень, превалювання сировинних товарів у структурі експорту, нестачі людських ресурсів, загострення загальної безпекової ситуації тощо. Метою дослідження є розробка методичного підходу до оцінки зовнішньоторговельної безпеки регіонів в умовах зовнішніх викликів і здійснення її апробації на прикладі регіонів України. Для оцінки зовнішньоторговельної безпеки регіонів України, дослідження її сучасних ризиків і викликів використано метод таксонометричного аналізу. На основі проведеного в роботі системного порівняльного аналізу зовнішньоторговельної безпеки регіонів України здійснено рейтингову оцінку регіонів країни, що дозволяє визначити місце регіону серед інших регіонів України за рівнем зовнішньоторговельної безпеки, ідентифікувати фактори, які впливають на динаміку зміни основних індикаторів безпеки, виявити особливості економічного розвитку кожного з регіонів та їхню стійкість в умовах зовнішніх загроз. Результати дослідження будуть корисні для дослідників у галузі й зовнішньоекономічної діяльності, і економічної безпеки, а також для політиків у царині торговельно-економічної політики.