ІНСТРУМЕНТАРІЇ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ АГРОТЕХНІЧНИХ ФАКТОРІВ В ОРГАНІЧНОМУ ЗЕМЛЕРОБСТВІ - Томілін, Олексій; Дорошенко, Андрій; Зоря, Світлана; Тютюнник, Юрій; Краснікова, Оксана; Бражник, Людмила (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Актуальність статті полягає у визначенні світового використання органічних добрив, структури використання та перспективних напрямів його подальшого розвитку. Аналіз сучасних світових тенденцій розвитку ринку органічних добрив показав, що він щороку має тенденцію до нарощування обсягів їх використання у світі; більшість економічно розвинених країн світу продовжують застосовувати значні обсяги внесення органічних добрив під сільськогосподарські культури. Показано, що загальна площа органічного господарювання та його частка в загальному обсязі сільськогосподарського виробництва за 2000-2024 рр. мали тенденцію до зменшення земельних площ за досліджуваний період. Показники світового використання органічних добрив і структура їх використання є важливими компонентами формування державної політики щодо використання в землеробстві органічних добрив із метою отримання безпечних продуктів харчування для споживачів. Запропоновано шляхи вдосконалення державної політики з дотримання чинного законодавства щодо використання органічних добрив у сільськогосподарському виробництві для ефективного відновлення та раціонального використання ресурсів сільськогосподарського виробництва в контексті переорієнтації економічних процесів на сталий розвиток. Представлене дослідження базується на економіко-математичних методах і моделях, які в поєднанні з агротехнічними, економіко-математичними, фінансовими та правовими заходами можуть формувати позитивний результат. Виявлено, що за останні роки спостерігається зменшення використання мінеральних добрив і пестицидів і збільшення використання у виробництві продукції рослинництва органічних добрив. Використання рейтингової оцінки є власною ідеєю авторів щодо порівняння та аналізу світових статистичних показників. Доведено неможливість повного виключення з процесу виробництва продукції рослинництва мінеральних добрив і пестицидів і повного переведення виробництва на органічне вирощування сільськогосподарських культур, але зменшення хімізації та навантаження на екосистему деякою мірою можливе за рахунок цілого комплексу агротехнічних та економічних чинників. Визначено основні потенційні технології органічного землеробства. Визначено фактичні, теоретичні та прогнозні значення величини продукції рослинництва в загальній структурі продукції сільського господарства від обсягу внесених добрив під посіви сільськогосподарських культур 2015-2024, 2025-2035 рр. Доведено, що застосування багатофакторної виробничої лінійної регресії при моделюванні економічних процесів на підприємствах різного рівня господарювання дає позитивний результат у комплексі можливих комбінацій застосування виробничих ресурсів для більш ефективного виробництва на коротко- й довгостроковий періоди.