ПРОЦЕСНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ МЕХАНІЗМ СТРАХУВАННЯ РИЗИКІВ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БІЗНЕС-СТРУКТУР - Покорчак, Святослав; Хома, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Актуальність теми дослідження підтверджують сучасні виклики, з якими стикаються бізнес-структури в процесі інвестиційної діяльності, зокрема високими ризиками, що можуть негативно впливати на фінансову стабільність і розвиток підприємств. У цьому контексті ефективне управління інвестиційними ризиками стає важливим фактором збереження та збільшення капіталу. Метою дослідження є розробка процесно-функціонального механізму страхування ризиків інвестиційної діяльності бізнес-структур (PFM-IIRBE), який забезпечує структуровану оцінку, управління та мінімізацію ризиків у царині інвестицій. Об’єктом дослідження є процесуально-функціональний механізм страхування ризиків інвестиційної діяльності бізнес-структур, що охоплює ідентифікацію, оцінку та зменшення інвестиційних ризиків. Методологія дослідження базується на використанні теоретичних підходів до управління ризиками та аналізі практичних механізмів страхування в інвестиційній царині. Для виконання поставлених завдань застосовані системний підхід, порівняльний аналіз і моделювання. У статті розглянуто багатоетапний механізм, спрямований на зниження основних типів інвестиційних ризиків, та детально описані його етапи й методи, які включають і страхові, і нестрахові рішення для підвищення ефективності управління ризиками в інвестиційній діяльності. Результати дослідження дають підстави стверджувати, що чітко структурований процесно-функціональний механізм страхування ризиків не лише сприяє зменшенню фінансових втрат, а й підвищує рівень довіри потенційних інвесторів до інвестиційних проєктів. Практична цінність дослідження полягає в можливості застосування PFM-IIRBE бізнес-структурами для формування та реалізації ефективних стратегій управління ризиками в умовах економічної нестабільності та високого рівня загальної невизначеності.