ОПТИМІЗАЦІЯ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ: УКРАЇНСЬКІ ТА ЗАРУБІЖНІ КЕЙСИ - Ходжаян, Аліна; Маслов, Анатолій; Нестеренко, Олена; Шеін, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У дослідженні здійснено всебічний аналіз методів та інструментів бюджетної політики, враховуючи макроекономічні виклики, які включають економічні кризи та воєнні конфлікти. Розглянуте питання оптимізації бюджетної політики як ключового інструмента для досягнення макроекономічної стабілізації, економічного зростання та забезпечення економічної безпеки держави. Особлива увага приділена аналізові світового досвіду та кращих практик бюджетної політики, зокрема дослідження фокусується на чотирьох ключових кейсах, що охоплюють дії урядів різних країн під час світової фінансово-економічної кризи, пандемії COVID-19, а також у періоди воєнних конфліктів і повоєнної відбудови. Також проведено аналіз світового досвіду бюджетної політики в різних макроекономічних умовах для розробки рекомендацій, які сприятимуть оптимізації бюджетної політики в Україні та забезпеченню високого рівня економічної безпеки в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови. У дослідженні використано комплекс методів, включаючи порівняльний аналіз для виявлення ефективних бюджетних практик, аналіз випадкових досліджень для детального розгляду прикладів застосування бюджетної політики, логічний аналіз для встановлення причиново-наслідкових зв’язків, нормативний аналіз для оцінки законодавчих актів, емпіричний аналіз для оцінки впливу на макроекономічні показники, системний аналіз для вивчення бюджетної політики як системи та моделювання сценаріїв для визначення потенційних наслідків різних інструментів бюджетної політики. Результати дослідження демонструють, що успіх бюджетної політики залежить від комплексного підходу, який охоплює стратегічне планування, адаптацію до економічних змін, цілеспрямоване використання ресурсів і розробку фіскальних пакетів для підтримки економіки в кризові періоди. Для України рекомендована розробка довгострокових стратегій із чіткими цілями, впровадження механізмів швидкої реакції на загрози, гнучкий перерозподіл бюджетних ресурсів і створення умов для інвестицій і розвитку підприємництва.