ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ПОПИТУ НА СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ В АДДИС-АБЕБІ, ЕФІОПІЯ - Ганта, Месфін Яйна; Сінха, Кунджал (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Попит на страхування життя відіграє життєво важливу роль у фінансовому плануванні та управлінні ризиками, особливо в країнах, що розвиваються, таких як Ефіопія. Автори досліджують фактори, що впливають на попит на страхування життя в Аддис-Абебі, Ефіопія. Використовуючи пояснювальний дизайн дослідження та кількісну методологію, вони зібрали дані від 343 клієнтів за допомогою анкет і застосували в програмному забезпеченні статистичних пакетів соціальних наук (SPSS) версії 27. Для узагальнення даних використані описові статистичні дані, такі як частотні та відсоткові розподіли, водночас множинний лінійний регресійний аналіз виявив ключові детермінанти попиту на страхування життя. Результати вказують на те, що освіта, дохід, суспільна свідомість, урбанізація та інфляція є важливими факторами. Освіта виявилася найбільш критичною, причому люди з більш високим рівнем освіти частіше визнають важливість страхування життя. Урбанізація також робить позитивний внесок у збільшення тривалості життя та покращення доступу до страхових послуг. Доходи та поінформованість населення ще більше стимулюють упровадження страхування життя, а інфляція стримує попит, знижуючи купівельну спроможність. У дослідженні порекомендовані цільові стратегії для сприяння впровадженню страхування життя. Вони включають підвищення рівня освіти, розширення страхових послуг у міських районах; розробку продуктів, адаптованих для груп із високим рівнем доходу; а також розв’язання проблем інфляції за допомогою політики, яка включає захист від інфляції. Кампанії з підвищення обізнаності громадськості також можуть подолати прогалини в знаннях, особливо в міських районах, сприяючи ухваленню обґрунтованих рішень і покращуючи фінансову безпеку в Ефіопії. Зростаючий попит та економічний розвиток сприяють серйозним змінам у секторі страхування життя Аддис-Абеби. Ключовими факторами, що визначають динаміку ринку, є кількість страхових компаній і розмір їхніх фінансових активів. Страхові компанії повинні пристосовуватися до зростаючого попиту, зміцнюючи свої фінансові ресурси, посилюючи свої інвестиційні плани та покращуючи надання послуг із метою збереження стабільності ринку й розширення. Політики, страховики та інші зацікавлені сторони повинні розуміти ці економічні й фінансові фактори, щоб сприяти надійній і процвітаючій страховій галузі в Ефіопії.