ХАРАКТЕРИСТИКА ПЕРЕДУМОВ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ НЕОБХІДНОСТІ ДИВЕРСИФІКАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Глушко, Олег; Дроздова, Юлія; Бай, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена складною фінансово-економічною ситуацією для бізнесу, що склалася у воєнний період. Метою дослідження було визначити фактори і причини, що зумовлюють диверсифікацію діяльності підприємств та розкрити її сутність для суспільства. В ході роботи оцінено переваги та розглянуто застереження для проведення диверсифікації діяльності підприємств. Головними результатами стало: означення факторів, що зумовлюють застосування диверсифікації діяльності у воєнний період (міграція постійних споживачів за кордон; порушення налагоджених ланцюгів постачання запасів та реалізації продукції; зміна потреб споживачів; пошкодження або знищення майна); виявлення основних переваг, які надає проведення диверсифікації діяльності підприємства (зменшення ризиків, підвищення конкурентоздатності, покращення фінансового стану). Наголошено, що диверсифікація сприяє стабілізації соціально-економічному стану регіону шляхом розширення робочих місць та зменшення безробіття, забезпечення населення необхідними товарами та послугами, збільшення податкових надходжень до бюджетів. Обґрунтовано, що підприємства, які мають замкнутий цикл виробництва, можуть забезпечити менш збиткову та ризиковану діяльність. Проаналізовано показники діяльності торговельних підприємств, що дозволило виявити зниження обсягів реалізації на 25,7% у 2022 році порівняно з 2018 роком. Проаналізовано види діяльності торговельного підприємства, що спеціалізується на виробництві і торгівлі косметичних й фармацевтичних засобів та запропоновано доповнити їх новими видами, що сприятиме підвищенню самодостатності виробництва. Проведено оцінку ефективності кожного із запропонованих нових видів діяльності підприємства та визначено оптимальний план диверсифікації, що передбачає комбінацію двох нових видів діяльності із найменшим ризиком їх впровадження.