ОСОБЛИВОСТІ АУДИТУ ЗВІТНОСТІ ПРО СТАЛИЙ РОЗВИТОК: ЕМПІРИЧНИЙ ДОСВІД КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Безверхий, Костянтин; Парасій-Вергуненко, Ірина; Пилипенко, Олексій; Юрченко, Олександр; Матюха, Микола; Поддубна, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Одним із ключових аспектів та індикаторів корпоративної соціальної відповідальності є складання й подання звітності зі сталого розвитку. Особливої актуальності та значимості в сучасному світі набуває питання якісної підготовки інформації про сталий розвиток. Вивчення досвіду зарубіжних країн, аналіз існуючих міжнародних Стандартів із підготовки та представлення такої звітності є важливими факторами для ефективної імплементації цієї практики у вітчизняні реалії господарювання. Симбіоз економічних, соціальних та екологічних показників дозволяє й зацікавленим користувачам звітності ухвалювати ефективні управлінські рішення, і суб’єктові господарювання стратегічно вибудовувати свою діяльність. Метою дослідження є систематизація існуючого емпіричного досвіду аудиту звітності про сталий розвиток, реалізований у країнах Європейського Союзу. Основою дослідження є Стандарти й методичні рекомендації щодо підготовки, подання та аудиту звітів про сталий розвиток, наукові дослідження українських і зарубіжних науковців щодо формування й аудиту звітів про сталий розвиток, аналітичні огляди міжнародних інститутів. У процесі дослідження використані такі методи: графічний (для візуалізації результатів дослідження), групування (для виділення різних видів звітності про сталий розвиток і стандартів, застосованих в аудиті); гіпотетичний метод використаний для побудови гіпотези дослідження. Метод систематизації та узагальнення – для формулювання висновків. Проаналізовано стандарти, які застосовують при поданні та аудиті звітів про сталий розвиток, оскільки це є основою для підготовки та аудиту звітів про сталий розвиток. Наведено структуру й основні характеристики правової бази розкриття фінансової та нефінансової інформації. Проведено порівняльний аналіз стандартів, які були використані компаніями в розрізі років. Проаналізовано види звітів про сталий розвиток і стандарти їх аудиту в контексті країн Європейського Союзу.