УПРАВЛІННЯ ФАКТОРОМ УЛИВАННЯ ОСНОВНОГО КАПІТАЛУ У ФОРМУВАННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ - Клюс , Юлія; Васюренко, Лариса; Манухіна , Марта; Сєрєбряк , Ксенія; Івченко , Юлія; Харковина , Олексій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У сучасних умовах глобалізації основний капітал підприємств зазнає значних змін під впливом технологічних інновацій, цифрової трансформації, екологічних вимог і нестабільності світової економіки. Глобальна конкуренція змушує підприємства ефективно використовувати основні засоби, модернізувати виробництво та адаптуватися до нових викликів. У сучасних ринкових умовах ефективне використання основного капіталу є одним із ключових факторів, що визначає конкурентоспроможність, продуктивність і стійкість підприємств. Основний капітал, що включає будівлі, обладнання, технологічні установки та інші довгострокові активи, забезпечує матеріальну базу для виробничої діяльності та формує потенціал для подальшого розвитку бізнесу. Розглянуто особливості формування й ефективного використання основного капіталу виробничими підприємствами в умовах ринкової економіки та методичні заходи щодо підвищення показників ефективності діяльності у відповідних умовах господарювання. Визначено структуру основного капіталу підприємства за джерелами виникнення та об’єктом інвестування, які існують у сучасних умовах ринкових відносин і приватної власності та є основою забезпечення безперервності процесу виробництва на підприємствах. Побудовано схему циклічних етапів процесу управління основним капіталом підприємства. Досліджено та систематизовано показники за напрямами аналізу формування й використання основного капіталу та доповнення окремими показниками, які конкретизують вплив розміру основного капіталу на собівартість одиниці виробленої продукції та кінцевий результат діяльності підприємств. Сучасний стан основного капіталу підприємств у глобалізаційному просторі характеризується швидким технологічним оновленням, посиленими екологічними вимогами й труднощами у фінансуванні капітальних витрат. Компанії, які впроваджують інноваційні рішення, автоматизацію та екологічні технології, отримують конкурентні переваги й забезпечують сталий розвиток у нових економічних реаліях.