МОДЕЛІ ФІНАНСУВАННЯ СТАЛОГО ТУРИЗМУ: ПОВЕДІНКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ В’ЄТНАМСЬКИХ ТУРИСТИЧНИХ КОМПАНІЙ - Нгуєн Тхі Тхань, Нхань; Нгуєн Тхі Кім, Тхань; Фам Тхань, Хуонг; Фам Хуй, Хунг (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У цьому дослідженні розглянуті фактори, що впливають на впровадження сталих фінансових моделей у туристичній галузі, з фокусом на в’єтнамські туристичні компанії. Автори вивчають взаємозв’язок між фінансовою грамотністю, прихильністю керівництва, екологічною свідомістю, сприйняттям ризиків і сприйняттям доцільності. Використовуючи дані 368 менеджерів, у тому числі генеральних і фінансових директорів 124 туристичних компаній, дослідження застосовує кількісний підхід і аналізує взаємозв’язки за допомогою моделі PLS-SEM із використанням SPSS 22 й AMOS 20. Результати показують, що фінансова грамотність і прихильність керівництва суттєво впливають на сприйняття здійсненності, що дуже впливає на прийняття стійких фінансових моделей. Варто зазначити, що екологічна обізнаність має позитивний, але слабший, ніж очікувалося, вплив, водночас сприйняття ризиків не є суттєвим бар’єром. Ці результати підкреслюють вирішальну роль сприйняття доцільності в поєднанні поведінкових факторів і впровадження моделей сталого фінансування. Дослідження надає практичні рекомендації для туристичних компаній, наголошуючи на необхідності підвищення фінансової грамотності, розвитку прихильності керівництва та демонстрації практичності сталого фінансування. Ці стратегії мають важливе значення для прискорення впровадження сталих фінансових моделей, що врешті-решт сприятиме сталому зростанню туристичної галузі.