РИНКОТВОРЧІ ІННОВАЦІЇ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ТА ЇХ ФІНАНСУВАННЯ - Сус, Тарас; Ємець, Ольга; Цюпа, Оксана; Гречаник, Наталія; Шурпа, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Курс України та її аграрного сектора на інтеграцію до Європейського Союзу актуалізує питання конкурентоспроможності й пошуку шляхів інноваційного розвитку аграрного сектора, його фінансового забезпечення, виходячи зі структури аграрної економіки та фінансової спроможності. В інноваційному розвитку важливим є вибір ринкотворчих інновацій для аграрного сектора, які спиралися б на пріоритетний розвиток зеленої економіки, зокрема нарощування екологічно чистих технологій і видів діяльності зі зростанням віддачі, і продукували достатні грошові ресурси для їх фінансування. Економічна криза, спричинена воєнною агресією росії, призвела до погіршення стану фінансування інноваційного розвитку аграрного сектора, втрати значної частини наукового потенціалу. Розглянуто дві основні концепції формування ринкотворчих інновацій. Зазначено, що ринкотворчі інновації в рамках парадигми зеленої економіки при впровадженні дозволяють створювати нові ринки, зокрема екологічно чистих продуктів харчування, які стали б доступними для широкого кола споживачів. На противагу руйнівній інновації, інновація блакитного океану при створенні нового продукту поєднує в собі нові властивості продукту, яких раніше не було, і більш повно задовольняє потреби клієнтів. У такому разі інновація блакитного океану створює новий попит і формує новий ринок. Виходячи з аналізу концепцій, автори зазначили, що домінування тієї чи іншої дозволяє гнучко підходити до їх фінансування. У процесі інноваційного розвитку буде відбуватися симбіоз цих концепцій і пошук ефективних напрямів розвитку. Запропоновано концепт кластерної моделі інноваційного співробітництва та фінансування інновацій, яка дає пріоритет видам діяльності зі зростанням віддачі в особі переробного підприємства, що в свою чергу формує достатні фінансові ресурси та мультиплікативний попит на інновації зі сторони учасників кластера. Проаналізовано фінансову підтримку аграрного сектора в період воєнного стану. Розглянуто чотири перешкоди, які заважають інноваторам здійснювати інноваційну діяльність в аграрному секторі. Окреслено три необхідні умови для інновацій, щоб вона мала достатній потенціал для створення нового ринку. Запропоновано екосистемний підхід до фінансування ринкотворчих інновацій в аграрному секторі, що дозволить спиратися на виробництво здорових, екологічно чистих продуктів харчування для більшості населення та формувати новий ринок екологічних товарів, технологій, сільськогосподарських машин і послуг.