БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО РОЗРОБКИ СТЕЙКХОЛДЕРНО ОРІЄНТОВАНОЇ СТРАТЕГІЇ В УПРАВЛІННІ ТУРИСТИЧНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Роїк, Оксана; Бублик, Ліля; Габа, Мирослава; Макар, Оксана; Михайлишин, Василь (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У дослідженні розроблено стратегічний підхід до управління туристичними підприємствами, орієнтований на зацікавлені сторони, з використанням багатокритеріального підходу до ухвалення рішень. Основна увага зосереджена на оцінці та пріоритезації інтересів зацікавлених сторін із метою узгодження цілей підприємств із їхніми очікуваннями. Дослідження проведене в одному з провідних туристичних регіонів України та ідентифікує основні й другорядні групи зацікавлених сторін, зокрема працівників, інвесторів, представників місцевої влади, туристів і місцеві громади. Для збирання даних використано структуровані інтерв’ю з 20-ма ключовими зацікавленими сторонами та анкетування 150 учасників із різних груп. За допомогою методу аналізу ієрархій (AHP) було визначено пріоритетність чотирьох основних царин впливу: економічної, соціокультурної, екологічної та фінансово-операційної. Найважливішими виявилися економічні аспекти, зокрема інвестиційні можливості та створення робочих місць. Соціокультурні фактори, зокрема збереження культурної спадщини, посіли друге місце, а екологічні та операційні аспекти мали нижчий пріоритет для зацікавлених сторін. Результати дослідження пропонують практичну модель інтеграції інтересів різних груп у стратегічне планування, що сприяє узгодженню корпоративних цілей із принципами сталого розвитку. Це дослідження робить внесок у розвиток теорії зацікавлених сторін, демонструючи ефективність методу AHP в управлінні туризмом і надаючи практичні рекомендації щодо підвищення рівня взаємодії із зацікавленими сторонами. Подальші дослідження повинні враховувати довгострокові зміни в пріоритетах зацікавлених сторін і залучати більш складні моделі ухвалення рішень для вдосконалення процесів пріоритезації.