МІЖНАРОДНА ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ БЕНЧМАРКІНГУ УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛІЗАЦІЄЮ БАНКІВ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ: CASE-STUDY ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН - Кравчик, Даріуш; Єфіменко, Аліна; Позовна, Ірина; Рябий, Ростислав; Губа, Марія; Пономарьова, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Добре капіталізована банківська система є ключовим елементом забезпечення макроекономічної стабільності. Застосовуючи комплексний підхід до управління капіталізацією банків, політики, регулятори та фінансові установи можуть посилити стійкість фінансової системи, знизити системні ризики та сприяти макроекономічній стабільності. Метою дослідження є розробка міжнародної функціональної моделі бенчмаркінгу управління капіталізацією банків у контексті забезпечення макроекономічної стабільності для 34 європейських країн із різними рівнями доходів населення з 2010 по 2022 рік на основі даних Світового банку. Поставленої мети досягнуто шляхом реалізації визначених етапів бенчмаркінгового моделювання. Розроблено міжнародну функціональну модель бенчмаркінгу управління капіталізацією банків у контексті макроекономічної стабільності шляхом визначення якісних і кількісних характеристик країн-лідерів, обраних на основі відповідного рейтингу. Виділено три групи бенчмарок: інституційно-інноваційні (на основі практики Швейцарії та Люксембургу), грошово-кредитні (на основі практики Швеції та Ісландії) та превентивно-управлінські підходи (на основі практики Норвегії та Фінляндії). Результати дослідження можуть бути використані в процесах управління ризиками банку, формування та регулювання достатності капіталу менеджментом банку, а також при розробці державної соціально-економічної та фінансової політик.