ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРИ ТА ЕКСТРЕМАЛЬНИХ ОПАДІВ НА ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ: ПРИКЛАД В’ЄТНАМУ - Нгуєн, Кхак Хієу; Труонг, Тхі Хоа (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті досліджено вплив температури та екстремальних опадів на економічні показники. Дослідження, що вивчають вплив екстремальних погодних умов на економічне зростання, часто використовували частоту стихійних лих або рівень шкоди, завданої стихійними лихами, як показник екстремальних погодних умов. Це дослідження є одним із перших, яке використовує поріг добової кількості опадів як показник екстремальних погодних умов, тим самим фіксуючи більш точні та часті зміни погоди, які традиційні заходи можуть не помічати. Використовуючи детальні панельні дані, зібрані з 63 провінцій і міст В’єтнаму за період із 2005 по 2018 рік, автори провели систематичний аналіз того, як погодні коливання впливають на регіональні економічні показники. Для основних емпіричних оцінок у дослідженні використана модель фіксованих ефектів (FEM) для контролю неспостережуваних, інваріантних у часі провінційних характеристик. Щоб іще більше посилити надійність висновків, застосовано узагальнений метод моментів (GMM), який розв՚язує потенційні проблеми ендогенності та серійної кореляції в наборі даних. Його результати свідчать, що екстремальні опади негативно впливають на економічні показники. Провінції з більш екстремальними опадами мають нижчий ВВП на душу населення та робочу силу. Температура має нелінійний вплив на економічні показники. Дві змінні демонструють обернену U-подібну залежність, і оптимальна температура для економічних показників у В’єтнамі становить 23 градуси за Цельсієм. Цей результат дає критично важливі висновки для політиків під час розгляду стратегій регіонального розвитку в контексті зміни клімату.