МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО ТА ЛОГІСТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ В АГРОПРОДОВОЛЬЧІЙ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ СМАРТВИРОБНИЦТВА - Панасенко, Наталія; Терещенко, Світлана; Панченко, Володимир; Макаренко, Наталія; Шацька, Зорина; Іщейкін, Тимур (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Автори досліджують особливості фінансово-економічного та логістичного управління в агропродовольчій галузі України з урахуванням сучасних тенденцій екологізації та впровадження смартвиробництва. Обґрунтовано необхідність розробки інтегральних оцінок для аналізу стану галузі та її підсистем, що дозволяє враховувати широкий спектр економічних, соціальних та екологічних факторів. Запропоновано комплексний підхід до моделювання управлінських процесів, який базується на застосуванні математико-статистичних методів, зокрема багатовимірного аналізу, методу головних компонент і нормалізації показників. У процесі дослідження розроблено методику оцінювання ключових аспектів агропродовольчої галузі, яка включає визначення множини статистичних показників, їх структуризацію та поділ на стимулятори й дестимулятори, що дає змогу отримати об’єктивну картину змін у галузі. Виявлено, що цифровізація управлінських процесів відіграє ключову роль у забезпеченні ефективності фінансово-економічного регулювання, підвищенні точності аналітичних даних і прогнозуванні подальшого розвитку галузі. Упровадження смарттехнологій не лише дозволяє оптимізувати логістичні потоки, а й сприяє підвищенню екологічної стійкості аграрного виробництва за рахунок раціонального використання ресурсів і зменшення впливу на довкілля. Результати дослідження підкреслюють необхідність подальшого вдосконалення механізмів управління агропродовольчою галуззю з урахуванням екологічних викликів і глобальних тенденцій цифрової трансформації. Запропонована методика може бути використана як інструмент для оцінювання ефективності управлінських рішень, що сприятиме формуванню збалансованої стратегії розвитку агропродовольчого сектора в Україні.