КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ВПЛИВУ ФІНАНСОВОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ НА СТАЛИЙ РОЗВИТОК РЕГІОНІВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ - Мартиненко, Валентина; Корж, Марина; Соколова, Ольга; Скорик, Марина; Коляда, Тетяна; Джадалла, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Довготривала російсько-українська війна та прагнення України до європейської інтеграції підкреслюють нагальну потребу оцінити фінансову децентралізацію як рушійну силу сталого регіонального розвитку. На тлі економічних потрясінь і регіональних нерівностей розуміння ролі фінансової децентралізації у сприянні економічному зростанню, соціальній справедливості та екологічній стійкості є критично важливим, особливо з урахуванням європейського досвіду в умовах кризи. Дослідження спрямоване на оцінку впливу фінансової децентралізації на сталий розвиток регіонів України у 2015–2024 рр., аналіз її економічних, соціальних і екологічних ефектів, а також розробку стратегій, натхненних європейськими практиками, для підвищення стійкості в умовах війни. Використовуючи офіційні дані Державної служби статистики України, дослідження показало, що середній рівень фінансової децентралізації становив 57,4%, сягнувши піку 75,3% 2022 року. Зростання частки місцевих доходів на 1% збільшує ВВП на душу населення на 410,2 грн (p < 0,01) й додає 0,30 лікарняних ліжок на 10,000 осіб (p < 0,05). Проте війна з 2022 р. скорочує ВВП на 4870 грн і ліжка на 7,9 (p < 0,01), причому менш децентралізовані регіони, як Чернігів (β = 310,4), відстають від Києва (β = 450,8). Екологічний ефект фінансової децентралізації незначний (β = –0,01, p > 0,05), а зниження викидів CO2 на 0,32 тонн/особа пов’язане з промисловим спадом. Воєнні пошкодження (у середньому 14,8%) погіршують регіональні нерівності. Фінансова децентралізація суттєво сприяє економічній і соціальній стійкості, але її екологічний вплив обмежений без цільових політик. Війна посилює нерівності, вимагаючи адаптивних заходів для підтримки менш автономних регіонів. Дослідження рекомендує підвищити фіскальну автономію до 75–80%, створити стабілізаційний фонд для воєнного часу та впровадити зелені політики за європейськими стандартами, як у Німеччині, для просування Цілей сталого розвитку України в умовах конфлікту.