НОВІ ВИДИ КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Глущенко, Світлана; Шпортюк, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена характеристиці нових видів кредитування в умовах розвитку фінансових технологій, зокрема одноранговому (P2P/ B2B) кредитуванню на онлайн-платформах; обґрунтуванню потреб і позитивних ефектів його впровадження в теоретичному та практичному аспектах; виділенню проблемних питань, розв՚язання яких сприятиме розвиткові цих видів кредитування в Україні. У публікації відображена глибина кредитування та попит на кредити в українській економіці, діючі кредитні посередники та пропоновані кредитні послуги. Виділені поняття та види однорангового (P2P/ B2B) кредитування на онлайн-платформах; організаційні аспекти кредитування; характерні риси такої кредитної співпраці. Наведені приклади діючих онлайн-платформ з одноранговим кредитуванням у зарубіжній та українській практиках. Узагальнено, що в теоретичному аспекті розвиток онлайн-платформ із одноранговим (P2P/ B2B) кредитуванням розширює види кредитних послуг: до загальної класифікації додається новий вид кредиту без посередників-кредиторів. У практичному аспекті розвиток онлайн-платформ із одноранговим кредитуванням є альтернативою та доповненням таких видів кредитування для позичальників, як карткові та споживчі кредити кредитних посередників, короткострокові кредити бізнес-суб’єктам для поповнення оборотного капіталу. Може бути додатковим каналом примноження капіталів для інвесторів-кредиторів. Завдяки використанню фінансових технологій сприяє: а) зменшенню трансакційних і часових витрат суб’єктів у кредитній взаємодії за рахунок виключення ролі фінансових посередників; б) автоматизації та підвищенню рівня прозорості кредитних процесів; в) покращенню доступності кредитів, у т.ч. для фінансово виключених верств населення (питання інклюзії). Визначено, що подальший розвиток однорангового кредитування на базі онлайн-платформ для фізичних осіб і бізнес-суб’єктів в Україні стримується зокрема такими чинниками, як: нестабільність економіки та фінансова й бізнесова нестабільність потенційних позичальників; низький рівень довіри до онлайн-кредитування з боку позичальників та часто непрозорі умови кредитування з боку кредиторів; потреби вдосконалення законодавчих регулюючих норм і кібербезпеки для кредитування з використанням фінансових технологій; економічні наслідки війни; міграція населення та бізнесу й ін.