ВПЛИВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ НА ФІНАНСОВІ ПОКАЗНИКИ В ГАЛУЗІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ - Дук, Кхуонг Хюєн; Тай, До Дук; Хау, Нгуєн Ван (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Інтелектуальний капітал уже давно визнаний критично важливим і стратегічним ресурсом для бізнесу, який відіграє центральну роль у підвищенні й операційної ефективності, і фінансових показників. Це особливо яскраво проявляється в наукомістких галузях, таких як інформаційні технології й телекомунікації, де людський капітал — навички, досвід і творчий потенціал працівників — часто є найціннішим активом. У цих секторах інновації, експертиза та здатність швидко адаптуватися до технологічних змін є ключовими конкурентними перевагами. Щоб дослідити взаємозв’язок між інтелектуальним капіталом і фінансовими показниками, у цьому дослідженні було розглянуто панельні дані, що охоплюють період із 2016 по 2023 рік, від 34 компаній, що працюють у секторах інформаційних технологій і телекомунікацій, зареєстрованих на в’єтнамському фондовому ринку. Використовуючи регресійний аналіз за допомогою методу звичайних найменших квадратів (OLS), дослідження надає емпіричні докази сильного та статистично значущого позитивного зв’язку між інтелектуальним капіталом і фінансовими показниками. Цей взаємозв’язок особливо виражений у фірм, які готують консолідовану фінансову звітність, що свідчить про те, що більш повний облік діяльності компанії може краще враховувати внесок інтелектуального капіталу у фінансові результати. Ці результати підкреслюють важливість для бізнес-менеджерів і корпоративних лідерів визнання та інвестицій у розвиток, управління та використання інтелектуального капіталу як стратегічного активу. Це може призвести до підвищення прибутковості, ефективності та конкурентного позиціонування. Крім того, результати мають практичні наслідки для політиків і зацікавлених сторін, які прагнуть сприяти сталому зростанню в цифровій економіці В’єтнаму, що швидко розвивається. Підвищуючи цінність інтелектуального капіталу, це дослідження сприяє зростанню кількості літератури, яка висвітлює його життєво важливу роль в успіху бізнесу. Зрештою, дослідження підтверджує, що інтелектуальний капітал є не просто теоретичною конструкцією, а реальним, вимірюваним рушієм фінансових показників корпорацій у сучасній, заснованій на знаннях економіці.