ВПЛИВ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ І МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В КРАЇНАХ ІЗ РИНКОМ, ЩО ФОРМУЄТЬСЯ, ТА КРАЇНАХ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ - Трінь, Лінь ДТ (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
В умовах поглиблення глобалізації країни з ринками, що формуються, і країни, що розвиваються (EMDE), усе більше утверджують свою ключову роль у глобальному економічному зростанні. Згідно з класифікацією Міжнародного валютного фонду (МВФ), країни EMDE є групою країн, різноманітною за розміром і рівнем розвитку, проте вони мають спільні характеристики, такі як високі темпи зростання, великий ринковий потенціал і зростання міжнародної інтеграції. Визнаючи цю роль, автор провів дослідження для кількісної оцінки впливу прямих іноземних інвестицій (ПІІ) і міжнародної торгівлі на економічне зростання країн EMDE протягом 1994–2023 років. Ґрунтуючись на панельних даних Індикаторів світового розвитку (WDI) Світового банку, автор використав сучасні економетричні методи, такі як OLS, FEM, REM та GMM, щоб забезпечити точність і надійність оцінки. Емпіричні результати показують, що міжнародна торгівля має чіткий позитивний вплив на довгострокове економічне зростання за рахунок розширення ринків збуту, підвищення ефективності розподілу ресурсів і сприяння технологічним інноваціям. Проте ПІІ не лише доповнюють інвестиційний капітал, а й виступають каналом для передачі технологій, управлінських навичок і глобальних виробничих зв’язків – особливо ефективно в країнах із прозорим інвестиційним середовищем і стабільними інституційними системами. Ці результати не лише збагачують теоретичну базу ролі ПІІ і торгівлі в економічному зростанні, а й мають значну практичну цінність для формування політики в країнах EMDE. Ефективне використання цих двох факторів може стати стратегічним важелем, який допоможе цим країнам досягти сталого зростання, скоротити розрив у розвитку та підвищити глобальну конкурентоспроможність.