ВИЗНАЧЕННЯ ПЛАТИ ЗА АУДИТ: АНАЛІЗ ЯКОСТІ АУДИТУ, ХАРАКТЕРИСТИКИ КОМПАНІЇ ТА СТРУКТУРИ ВЛАСНОСТІ - Каміла, Файза; Меутія, Меутія; Бастіан, Елвін; Мучліш, Мунавар (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У цьому дослідженні використана кількісна методологія для вивчення факторів, які впливають на плату за аудит у компаніях, зареєстрованих в індексі LQ45 із 2019 по 2023 рік. Незалежними факторами, які вивчали автори, були якість аудиту, розмір компанії, складність компанії, ризик компанії, управлінська власність та інституційна власність. Збирання даних проводили шляхом цілеспрямованої вибірки, у результаті чого було проведено 115 спостережень від 32 компаній протягом п’ятирічного періоду. У цьому дослідженні використані дві моделі оцінки, а саме звичайні найменші квадрати (OLS) та OLS із робастними стандартними помилками, щоб перевірити надійність результатів і мінімізувати потенційну гетероскедастичність. Результати дослідження свідчать, що якість аудиту, складність бізнесу, ризик фірми та інституційна власність мають позитивний і значний вплив на плату за аудит. Це свідчить про те, що аудитори встановлюють вищі гонорари для компаній із високим рівнем операційного ризику та складності, а також під впливом сильної інституційної власності, через високу потребу в нагляді та гарантії незалежності фінансової звітності. З іншого боку, розмір фірми та управлінська власність не мають значного впливу на плату за аудит, що свідчить про те, що ці фактори не завжди є основними детермінантами при визначенні плати за аудит. Цей висновок підтверджує агентську теорію, яка наголошує, що плата за аудит відображає механізм пом’якшення конфлікту інтересів між акціонерами та менеджментом. Отож, плата за аудит виступає формою контролю й захисту від ризику асиметричної інформації. Це дослідження дає інформацію для компаній та аудиторів щодо розробки ефективних стратегій управління аудиторськими витратами та зміцнення підзвітного й прозорого корпоративного управління.