ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ І СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ В УКРАЇНІ - Квасній, Любов; Квасній, Зеновій; Малик, Любов; Гацков, Олег; Строгуш, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є обґрунтування фінансово-економічних аспектів цифрової трансформації соціально-економічних процесів і соціальної інтеграції в Україні з акцентом на роль електронного врядування як інструмента підвищення ефективності фінансових потоків, стимулювання економічного розвитку та забезпечення доступу населення до соціальних послуг. Автори статті дослідили інструменти, виклики та перспективи електронних сервісів для підвищення доступності, прозорості й ефективності державного управління в умовах цифровізації суспільства. Провели аналіз сучасного стану е-демократії в Україні. Автори зазначають, що в Україні все більшої популярності набувають інструменти е-демократії, спрямовані на посилення взаємодії між державою та громадянами, залучення громадськості до процесів ухвалення рішень і підвищення прозорості влади. Акцентовано увагу, що громадський бюджет участі сприяє залученню громадян до управління на місцевому рівні, дозволяючи жителям громади брати участь у розподілі бюджетних коштів через голосування за важливі об’єкти. Обґрунтовано, що розвиток електронного врядування може сприяти соціальній інтеграції, забезпечуючи доступність державних послуг, залучаючи різні соціальні групи до ухвалення рішень і сприяючи більшій прозорості та відповідності державних органів. Практика показує, що електронне врядування як система інструментів і методів комунікації між державою та громадянами стає основним механізмом для забезпечення рівного доступу до державних послуг і підтримки соціальної згуртованості навіть у нинішніх умовах воєнного стану в Україні. Доведено, що розвиток електронного врядування є важливим фактором упровадження принципів цифровізації соціально-економічних процесів і соціальної інтеграції в Україні. Дослідження спрямоване на створення умов рівного доступу до всіх електронних послуг, що дозволить в умовах повоєнної відбудови України забезпечити активну участь громадян у житті країни та сприятиме підвищенню ефективності державного управління з метою побудови інклюзивного суспільства. Автори сформулювали пропозиції для підвищення ролі електронного врядування в сприянні соціальній інтеграції в Україні через розширення інструментів, подолання викликів і трансформацію соціально-економічних процесів в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови.