ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ В УМОВАХ ЗРОСТАННЯ КІБЕРЗАГРОЗ - Кудінова, Аліна; Маслій, Олександра; Смоквина, Валерій; Циганенко , Кирило (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Основна мета дослідження – виявлення різноманітних кіберзагроз, які впливають на діяльність фінансових установ, зокрема на їхню інформаційну та економічну безпеку, адже вона має вирішальне значення для сталого розвитку країни та безпосередньо впливає на її економічну безпеку. Фінансовий сектор у глобальному масштабі зазнає найбільших збитків від кіберінцидентів: у середньому фінансові організації по всьому світу втрачають близько 5,9 мільйона доларів США на один інцидент, що перевищує середній показник по всіх галузях, який становить 4,45 мільйона доларів США. Збитки фінансових установ охоплюють не лише викуп за нерозголошення викрадених даних і витрати на відновлення інфраструктури після атак програм-вимагачів, а й прямі фінансові втрати в окремих випадках. У дослідженні визначено найпоширеніші типи кібератак, проаналізовано їхній вплив на функціонування фінансових установ, а також запропоновано шляхи реагування та запобігання таким інцидентам. Уперше запропоновано алгоритм стратегічного управління цифровізацією фінансових установ, який спрямований на зміцнення їхньої економічної та інформаційної безпеки. Алгоритм може бути впроваджений на всіх рівнях управління та в усі бізнес-процеси для мінімізації впливу суб’єктивних факторів ризику. Крім того, розроблено та обґрунтовано багатофакторну прогностичну модель, що є подальшим розвитком існуючих підходів до оцінювання інформаційної та економічної безпеки фінансових установ. Модель ураховує й внутрішні (контрольовані самою установою), і зовнішні (пов’язані із зовнішнім середовищем) чинники, застосовуючи статистичні методи та технології машинного навчання для аналізу даних і прогнозування рівня безпеки. З огляду на розвиток цифровізації в Україні, що триває, фінансові установи мають адаптуватися до нових викликів і впроваджувати інноваційні рішення для забезпечення свого сталого функціонування, зокрема в умовах воєнного стану.