НЕОБХІДНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНОГО ТА ПРОЄКТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ НА ЕКСПОРТООРІЄНТОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Сотник, Вікторія; Бобер, Наталія; Сотник, Владислав; Леонтович Cергій; Онофрійчук, Ольга; Онофрійчук, Олег (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Функціонування всіх економічних суб’єктів, у тому числі експортоорієнтованих підприємств, упливає на рівень і розвиток національної економіки. Тому більшість із них орієнтується на реалізацію інноваційних проєктів, які дозволять досягти більш високих показників ефективності та вийти на нові ринки. У цьому контексті важливими питаннями є вивчення системи управління на цих підприємствах, оцінка можливих ризиків, що впливають на їхню діяльність, і роль стратегічних комунікацій у цьому процесі. Основною метою дослідження є розкриття особливостей програмного та проєктного управління на експортоорієнтованих підприємствах для забезпечення їхньої економічної безпеки. Ураховуючи це, у роботі досліджено наукові підходи до визначення поняття «програмне та проєктне управління» й необхідність його використання в діяльності підприємства. Додатково було розроблено ефективний цикл управління проєктами для експортоорієнтованих підприємств, а також оцінено ризики, що впливають на можливості реалізації проєкту. Досліджено роль стратегічних комунікацій в управлінні програмами та проєктами експортоорієнтованих підприємств і надано рекомендації, спрямовані на вдосконалення існуючої системи управління. Під час роботи використано загальні та спеціальні наукові методи дослідження, зокрема методи логічного узагальнення та наукової абстракції в процесі узагальнення підходів до особливостей використання програм і проєктів управління на експортоорієнтованих підприємствах; методи порівняльного та структурно-факторного аналізу при розробці ефективного циклу управління проєктами на експортоорієнтованих підприємствах; методи індукції та дедукції, які використовують для вивчення оцінки критичних ризиків, що впливають на можливості реалізації проєктів і роль стратегічних комунікацій на експортоорієнтованих підприємствах. Уперше проаналізовано особливості використання програмного та проєктного менеджменту на експортоорієнтованих підприємствах у зв’язку із застосуванням сучасної моделі управління комунікаціями OASIS, яка забезпечить ефективний підхід до планування, реалізації та оцінки стратегій підприємства. Оцінено ризики, які впливають на цю систему управління цими підприємствами. Практична значущість дослідження полягає в тому, що реалізація управління програмами та проєктами на експорто-орієнтованих підприємствах і використання моделі управління комунікаціями OASIS можуть стати інструментами не тільки для успішної реалізації проєкту, а й для налагодження стратегічних комунікацій із зовнішніми інвесторами та потенційними партнерами.