ЕФЕКТИВНІСТЬ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В СИСТЕМІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ВНУТРІШНЬОМУ РИНКУ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ - Полегенька, Марина; Сітковська, Алла; Віблий, Петро; Данчак, Леся; Хаварівська, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою проведеного дослідження було обґрунтувати ефективність фінансового менеджменту в системі забезпечення безпеки торговельних підприємств та оцінити ефективність таких рішень у воєнний час. У роботі розглянута роль фінансового менеджменту в забезпеченні безпеки підприємств внутрішнього ринку України під час війни. Для реалізації мети було сформовано базу фінансових показників трьох українських торговельних компаній за 2020–2023 роки. Розраховано інтегральний показник ефективності фінансового управління (IFE) шляхом нормалізації ключових фінансових коефіцієнтів. Для виявлення причиново-наслідкового впливу війни та зростання «бюджету безпеки» на IFE застосовано панельну регресійну модель із фіксованими ефектами й методологію «різниця-в-різницях». Виявлено, що за умови підтримання достатнього рівня ліквідності та контролю боргового навантаження окремі підприємства спромоглися зберегти (або навіть поліпшити) свою фінансову ефективність, незважаючи на зростання витрат на безпеку. Це підкреслює важливість збалансованого фінансового менеджменту для стійкості бізнесу в умовах воєнного часу. За підсумками аналізу розроблено практичні рекомендації щодо мінімального резерву ліквідності та оптимального рівня витрат на безпеку, дотримання яких допоможе мінімізувати негативний вплив факторів ризику на фінансову результативність підприємств.