СУТНІСТЬ, КРИТЕРІЇ ТА УМОВИ ВИБОРУ МЕТОДІВ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ - Кузнєцов, Олександр; Маслов, Владислав; Кузнєцова, Анжела; Алєксєєв, Ігор; Біла, Юлія; Мазур, Андріана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
В умовах зростання вимог до транспарентості звітності щодо оподаткування підприємств сьогодні особливо актуальним питанням є вибір обґрунтованих методів трансфертного ціноутворення та правильне їх застосування компаніями чи підприємствами при розрахунку обсягів податків, необхідних до сплати, а також коректного відображення у звітності та своєчасного подання такої звітності до контролюючих органів. У статті розглянуто сутність наявних у вітчизняній і зарубіжній практиці методів трансфертного ціноутворення, виявлені критерії застосування кожного з них, їхні сильні та слабкі сторони. У роботі для виконання поставлених завдань використані методи порівняльного аналізу, за допомогою якого проведене порівняння методів трансфертного ціноутворення. На основі методу наукової абстракції та системного підходу було сформовано основні кроки реалізації кожного методу. Дослідження також присвячене визначенню умов застосування методів трансфертного ціноутворення підприємствами для коректного розрахунку сум до оподаткування; сум податку, необхідного до сплати, та правильності відображення у звітності. Установлено, що основним методом є метод порівняльної неконтрольованої ціни. Інші чотири методи (метод ціни перепродажу, метод «витрати плюс», метод чистого прибутку та метод розподіленого прибутку) є альтернативними. Урахування переваг і недоліків кожного методу трансфертного ціноутворення допоможе підприємству, що входить до міжнародної групи фірм, вибрати найбільш оптимальний підхід до аналізу цін і показників прибутковості в контрольованій операції.