СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМ ПІДТРИМКИ Й ПРОСУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ЕКСПОРТУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Кудлаєнко , Сергій; Яценко, Ольга; Луньова , Тетяна; Яценко , Олександр; Шарук , Тетяна; Дендеберя , Дарина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті представлено огляд основних компонентів національних систем підтримки та просування експорту. Метою дослідження є обґрунтування напрямів і механізмів удосконалення системи підтримки та просування українського експорту шляхом стратегічного управління для забезпечення сталого розвитку. У дослідженні було застосовано низку методів для забезпечення комплексного аналізу. Для вивчення економічних процесів і тенденцій, що стосуються підвищення ефективності національної системи підтримки та просування експорту України, було застосовано системний і структурний підходи. Методи аналізу та синтезу були використані для вивчення поточного стану й модернізації експортної стратегії. Кількісні та якісні порівняльні методи були використані для оцінки макроекономічних показників у різних країнах, відстеження структурних зрушень у світовій економіці й показників економічної активності України. Дедукція й теоретичне узагальнення були основою для формулювання пропозицій, спрямованих на підвищення ефективності національних механізмів просування експорту. Для кращого розуміння ринкових тенденцій було проведено аналіз ключових секторів експорту товарів і послуг. Значна увага була приділена вивченню сучасного стану міжнародної торгівлі України, зокрема динаміки експорту й імпорту, з класифікацією основних тенденцій. Окремим напрямом дослідження стала модернізація Експортної стратегії України, у рамках якої було визначено потенційні експортні сектори та розроблено Дорожню карту виходу на зовнішні ринки. Представлено систему модернізації українського експорту та змодельовано можливі сценарії розвитку експортної діяльності. Крім того, розроблено економетричну модель, яка дозволяє оцінити вплив експорту на валовий внутрішній продукт України. Коефіцієнт детермінації свідчить, що 51% змін валового внутрішнього продукту зумовлені коливаннями обсягів експорту, а решту 49% пояснює вплив інших чинників. За результатами аналізу було встановлено, що експорт має значний вплив на ВВП, але значну роль також відіграють інші фактори, такі як внутрішнє споживання та інвестиції. Висновки цього дослідження можуть слугувати цінною основою для розробки ефективної та стійкої зовнішньоторговельної політики, зміцнення інституційних механізмів просування експорту й підтримки сталого економічного розвитку в Україні.