ЗАТРИМКА АУДИТУ В КОНТЕКСТІ АГЕНТСЬКИХ ВІДНОСИН: ПРИБУТКОВІСТЬ, КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ КАПІТАЛ ТА УХИЛЯННЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ - Юсуф, Мухаммад; Ісмаїл, Тубагус; Такі, Мухамад; Солеха, Нурхаяті (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження має на меті проаналізувати детермінанти затримки аудиту шляхом інтеграції внутрішніх факторів компанії, прибутковості, структури капіталу (леверидж), корпоративної соціальної відповідальності (КСВ), інтелектуального капіталу та ухиляння від сплати податків із погляду агентської теорії. Затримка з проведенням аудиту є важливим показником в оцінці ефективності фінансової звітності та ефективності корпоративного управління. Використовуючи кількісний підхід і метод регресії панельних даних, це дослідження розглядає 95 спостережень компаній, зареєстрованих в Ісламському індексі Джакарти (JII) протягом періоду 2019-2023 років, які були відібрані за допомогою цілеспрямованої вибірки. Аналіз показує, що кредитне плече, КСВ та інтелектуальний капітал суттєво негативно впливають на затримку аудиту. Це свідчить про те, що компанії з сильною структурою фінансування, прихильністю до соціальної відповідальності та високим рівнем знань схильні завершувати процес аудиту більш оперативно. На противагу цьому, рентабельність та ухиляння від сплати податків не демонструють значного ефекту, що свідчить про те, що ці фактори не є основними детермінантами своєчасності аудиту. Ці результати підтверджують актуальність агентської теорії, яка наголошує на важливості механізмів моніторингу та стимулів для узгодження інтересів керівників і власників компаній і заохочення прозорості звітності. Емпірично це дослідження збагачує літературу про фактори, які впливають на затримку аудиту, а також демонструє стратегічні наслідки для компаній у побудові ефективної, підзвітної та адаптивної системи фінансової звітності до очікувань зацікавлених сторін.