ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ІЗ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА ТА МОЛОКОПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ - Максим, Володимир; Чемерис, Василь; Борщевський, Віктор; Хомюк, Наталія; Душка, Віталій; Дадак, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
В умовах спаду виробництва молока та молокопродуктів в Україні все більшої актуалізації набуває обґрунтування найбільш ефективного механізму фінансово-інвестиційного забезпечення реалізації виробничого та економічного потенціалу національного молокопродуктового підкомплексу. Формування оптимальної структури капіталу є важливим чинником ефективності інвестиційної діяльності підприємств, які виробляють молоко та молокопродукти з урахуванням основних технологічних і фінансово-економічних аспектів при організації виробництва. Відповідно систематична оптимізація структури капіталу за різними джерелами сприятиме підвищенню ефективності функціонування та конкурентоспроможності підприємств галузі, що позитивно впливатиме на відновлення та подальше зростання виробництва молока та молокопродуктів в Україні в довгостроковій перспективі. У роботі використані загальні наукові та спеціалізовані економічні методи дослідження, а саме: монографічний і системний методи, розрахунково-конструктивний, аналіз і синтез, а також економіко-математичне моделювання – при визначенні оптимальної структури капіталу за різними найбільш поширеними джерелами фінансування для новостворених підприємств із виробництва молока та молокопродуктів в Україні. Для проведення моделювання оптимальної структури капіталу розроблено фінансову модель функціонування підприємства, яке виробляє та переробляє молоко. Оптимізація проведена за критерієм максимізації чистої приведеної вартості з визначенням впливу різних варіантів структури капіталу на значення основних показників ефективності використання інвестицій. Згідно з результатами дослідження, установлено, що найбільш оптимальний варіант формування структури капіталу для підприємств із виробництва та переробки молока в Україні повинен базуватися на максимальній частці власних фінансових ресурсів із помірним залученням основного капіталу на основі фінансового лізингу, оперативної оренди з мінімізацією довгострокових позик і приватних інвестицій, що дозволить забезпечити відносно високий рівень ефективності капіталовкладень.