НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Кльоба, Руслан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена дослідженню організаційно-економічного механізму смарт-спеціалізації розвитку регіонів. Метою дослідження є обґрунтування організаційно-економічного механізму смарт-спеціалізації розвитку регіонів, його складових елементів і формування висновків щодо напрямів удосконалення досліджуваного механізму в Україні. Розкрито сутність організаційно-економічного механізму. Виокремлено складові елементи організаційно-економічного механізму смарт-спеціалізації розвитку регіонів. Розглянуто принципи та виявлено особливості функціонування механізму смарт-спеціалізації розвитку регіонів України, а саме: гнучкість і мінливість відповідно до змін умов розвитку; взаємоузгодженість цілей механізму на регіональному та загальнодержавному рівні; смарт-орієнтація на інноваційність і модернізацію; впровадження сучасних методів управління, інструментів, важелів впливу; індивідуальність; соціальна складова. У складі механізму виокремлено такі види забезпечення: фінансове, нормативно-правове, інформаційне, організаційно-технічне та ресурсне. У результаті проведеного дослідження вдалося поглибити теоретико-методичні засади смарт-спеціалізації розвитку регіонів України шляхом вивчення складових організаційно-економічного механізму смарт-спеціалізації розвитку регіонів та виокремлення інструментів впливу на розвиток регіону. Основними завданнями досліджуваного механізму було визначено: упровадження заходів, спрямованих на партнерську співпрацю між суб’єктами господарювання та регіональними органами влади, громадськістю, інвесторами й іншими учасниками в системі регіонального розвитку на засадах смарт-спеціалізації; уживання заходів із метою максимально ефективного використання ресурсного потенціалу регіону; забезпечення сприятливого інвестиційного клімату в регіоні, що дозволить сприяти розвиткові регіону на засадах смарт-спеціалізації; спрямування на інноваційний розвиток, підтримка ноу-хау розробок; заохочення молоді до відкриття бізнесу в царині інноваційних технологій; сприяння оновленню існуючих виробництв; удосконалення методики ухвалення рішень; розробка системи показників оцінювання ефективності вибраної смарт-спеціалізації та ефективності функціонування організаційно-економічного механізму смарт-спеціалізації розвитку регіону. Розглянуто досвід зарубіжних країн щодо впровадження інструментів сприяння смарт-спеціалізації розвитку регіонів. За результатами дослідження було виокремлено такі основні напрями вдосконалення організаційно-економічного механізму смарт-спеціалізації розвитку регіонів в Україні: інституційне забезпечення та управління, фінансове забезпечення, інформаційно-аналітичне забезпечення, розвиток людського капіталу, міжрегіональна та міжнародна співпраця, адаптація зарубіжного досвіду. Запропоновано створення Регіональних інноваційних рад як консультативно-координаційних органів забезпечення партнерської взаємодії між владою, бізнесом, науковими установами та громадянським суспільством для реалізації стратегій смарт-спеціалізації та інноваційного розвитку регіону.