ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ФІНАНСОВУ ПІДЗВІТНІСТЬ СІЛЬСЬКИХ ФОНДІВ: ДОСВІД БАНТЕНА ТА ЗАХІДНОЇ ЯВИ (ІНДОНЕЗІЯ) - Сетіяваті, Харі; Маппанюкі, Ратна; Рахаю, Пуджі (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження мало на меті проаналізувати вплив організаційних зобов’язань, компетентності сільської влади, упровадження систем внутрішнього контролю та застосування принципів належного врядування на фінансову підзвітність коштів села. Це дослідження було проведене шляхом обстеження сіл, які отримали сільські кошти в Бантені та Західній Яві, з вибіркою з 95 сіл, розрахованих за формулою Словіна. Цілеспрямований метод вибірки використаний із сільськими критеріями в кожному районі, який отримав фінансування від центрального уряду >900 мільйонів рупій і мав початковий сільський дохід >50 мільйонів рупій. Дані збирали за допомогою анкет, які роздавали безпосередньо працівникам сільської влади. Дані були проаналізовані за допомогою моделі структурних рівнянь та оброблені за допомогою програмного забезпечення SmartPLS. Це дослідження показало, що організаційна відданість і належне врядування мають значний позитивний вплив на фінансову підзвітність сільських коштів. Ці результати свідчать про те, що вдосконалення організаційних зобов’язань і практик управління має важливе значення для посилення підзвітності в управлінні сільськими коштами. При цьому компетенція сільської влади та система внутрішнього контролю не впливають на фінансову підзвітність коштів села. Отримані результати можуть бути корисні для сільських чиновників, керівників органів місцевого самоврядування та політиків для розробки програм розбудови потенціалу й формування політики врядування. Це особливо актуально для зусиль, спрямованих на забезпечення прозорого та ефективного використання державних коштів у розвитку сільських територій. Згідно з результатами цього дослідження, сільська влада повинна посилити організаційні зобов’язання та застосування принципів належного врядування.