РОЗМЕЖУВАННЯ КОРПОРАТИВНОЇ ПОДАТКОВОЇ ПОВЕДІНКИ: МОДЕРУЮЧА РОЛЬ ТРАНСФЕРТНОГО ЦІНОУТВОРЕННЯ У ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ МІЖ КАПІТАЛОМІСТКІСТЮ, УПРАВЛІНСЬКОЮ ВЛАСНІСТЮ, ЗРОСТАННЯМ ПРОДАЖІВ ТА ЕФЕКТИВНОЮ ПОДАТКОВОЮ СТАВКОЮ - Кісманах, Імас; Джуліанса, Ірван; Расіман, Расіман; Рустанді, Герман; Аббас, Дірві Сурія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У цьому дослідженні автори вивчають вплив капіталомісткості, управлінської власності та зростання продажів на ефективні податкові ставки (ETR) фірм, ураховуючи трансфертне ціноутворення як стримуючий фактор. Дослідження зосереджене на виробничих компаніях, акції яких котируються на Індонезійській фондовій біржі (IDX) протягом 2019–2023 років. Усе населення включає в себе всі публічні виробничі фірми в цьому періоді. Було застосовано цілеспрямований підхід вибірки, у результаті чого була отримана остаточна вибірка з 18 компаній, які відповідали заздалегідь визначеним критеріям відбору. У дослідженні використані вторинні дані, отримані з офіційної бази даних IDX, а регресію панельних даних автори застосовують як аналітичний метод для оцінки взаємозв’язків між змінними. Результати свідчать про те, що капіталомісткість суттєво не впливає на ETR. На противагу цьому, й управлінська власність, і зростання продажів демонструють статистично значущий негативний зв’язок з ETR, що свідчить про те, що більша власність менеджерів і збільшення доходів пов’язані зі зниженням податкового навантаження. Крім того, пом’якшувальний ефект від трансфертного ціноутворення не спостережений у відносинах, пов’язаних із капіталомісткістю або зростанням продажів. Однак трансфертне ціноутворення значно пом’якшує зв’язок між управлінською власністю й ефективною податковою ставкою. Із погляду теорії дослідження сприяє формуванню дискурсу про податкову поведінку корпорацій шляхом інтеграції елементів корпоративного управління та податкового планування, особливо в контексті ринків, що розвиваються. На практиці ж отримані результати мають цінність для податкових органів шляхом виявлення на рівні фірми характеристик, які можуть сигналізувати про практику ухиляння від сплати податків, особливо щодо структури власності й внутрішньофірмового ціноутворення. Отримані результати також можуть допомогти компаніям узгодити стратегії внутрішнього управління та зростання з відповідальним дотриманням податкового законодавства. Крім того, отримані результати забезпечують політикам емпіричну основу для вдосконалення нормативно-правової бази та посилення нагляду за операціями з пов’язаними сторонами.