РОЛЬ ПРАКТИКИ УПРАВЛІННЯ ЗНАННЯМИ В ЗАОХОЧЕННІ ОБЛІКУ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ - Ульфах, Яна; Ікбал, Мухаммад; Кусумавардані, Аніса; Асмапане, Сет; Дарма, Діо Кайсар (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Це дослідження має на меті вивчити практики управління знаннями в індонезійській кулінарній індустрії, проаналізувати вплив цих практик на продуктивність бухгалтерського персоналу та визначити життєздатні стратегії для покращення управління знаннями. У межах цього дослідження було проведено онлайн-опитування для збирання інформації від 169 індонезійських кулінарних підприємств. Продуктивність працівників бухгалтерії та процедури управління знаннями є двома важливими змінними, які автори вимірювали за допомогою встановлених показників із літератури. Для перевірки структурного зв’язку між цими змінними та валідизації моделі дані були проаналізовані за допомогою методу PLS-SEM. Результати вказують на те, що всі компоненти практик управління знаннями – повторне використання знань, зв’язки між внутрішніми та зовнішніми джерелами, передача знань і навчання впродовж життя – мають суттєвий сприятливий вплив на розвиток концепцій, пов’язаних із практиками управління знаннями. Крім того, методи управління знаннями позитивно й суттєво впливають на продуктивність праці бухгалтерського персоналу, про що свідчить якість фінансових звітів, задоволення користувачів, покращення іміджу організації та сприйняття точної й справедливої бухгалтерської інформації. Зростання уваги до індонезійської кулінарної індустрії має значні наслідки для неї, особливо щодо важливості ефективних стратегій управління знаннями для підвищення продуктивності праці в бухгалтерському секторі. Щоб заручитися підтримкою стейкхолдерів, організації повинні визначати пріоритети розвитку людських ресурсів, забезпечувати більшу прозорість бухгалтерської інформації та інтегрувати управління знаннями у свою загальну бізнес-стратегію. Отож, це дослідження значно поглибить розуміння управління знаннями в ресторанному бізнесі. Воно унікальне тим, що зосереджується на харчовій промисловості й робить внесок у розвиток управління знаннями в країнах, що розвиваються.