МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ФАКТОРА ТРАНСФОРМАЦІЇ ЙОГО БІЗНЕС-МОДЕЛІ - Онисенко, Тетяна; Микитюк, Оксана; Магомедова, Аліна; Кравченко, Тетяна; Коваленко, Оксана; Петренко, Катерина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У дослідженні «Моделювання системи економічної безпеки підприємства як фактора трансформації його бізнес-моделі» здійснено комплексну оцінку економічної безпеки підприємства на прикладі АТ «Укрзалізниця» з особливою увагою до соціального та фінансового аспектів. У роботі обґрунтовано методологічний підхід, заснований на економіко-математичному моделюванні, який включає класифікацію показників за характером їхнього впливу, нормалізацію вхідних даних, розрахунок інтегральних індексів економічної безпеки, а також візуалізацію профілю безпеки підприємства. Метою дослідження є всебічний аналіз ключових складових економічної безпеки для виявлення пріоритетних чинників, що визначають стійкість і потенціал розвитку підприємства в умовах зовнішньої нестабільності. Особливу увагу приділено ролі соціальної згуртованості працівників і фінансової стабільності як основоположних елементів безпечного функціонування підприємства. У межах дослідження проведено ретельну оцінку динаміки показників безпеки, що дозволило виявити й сильні, і вразливі сторони в діяльності АТ «Укрзалізниця» в умовах повномасштабної війни. На основі отриманих результатів сформульовано практичні рекомендації щодо зміцнення організаційної єдності, забезпечення гнучкості бізнес-моделі та підвищення загальної економічної безпеки. Результати дослідження мають і теоретичну, і прикладну цінність, оскільки пропонують цілісну модель, здатну адаптуватися до умов підвищеного ризику та слугувати основою для стратегічного планування трансформації підприємств у критичних умовах.