ФІНАНСОВА СТАБІЛІЗАЦІЯ Й ДОБРОБУТ ДОМОГОСПОДАРСТВ: УКРАЇНСЬКА ПОЛІТИКА ДОХОДІВ ЯК РОЗВ՚ЯЗАННЯ СУПЕРЕЧНОСТЕЙ - Лісняк, Іван; Ткаченко, Олена; Кулага, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі політики доходів (зокрема використання таких її важелів, як основні соціальні стандарти) у процесах формування й реалізації інвестиційного потенціалу домогосподарств для поліпшення забезпечення суспільства людським капіталом. Базу даних дослідження сформовано на основі характеристик економічних можливостей домогосподарств, зокрема їхньої здатності інвестувати в накопичення людського капіталу у формі й поліпшення освітніх характеристик, і поліпшення просторової та професійної мобільності. Для операціоналізації згаданих характеристик використані показники розмірів споживчих видатків домогосподарств та їхньої структури за основними товарними групами, а також показники масштабів бідності, що оцінені за глибиною бідності та часткою бідних домогосподарств у їх загальній кількості. Отримано емпіричні підтвердження неспроможності державної політики доходів, що була реалізовувана протягом ретроспективного періоду, протидіяти розмиванню реальної купівельної спроможності доходів широких верств населення й стагнації економічних можливостей домогосподарств. Обґрунтовано, що серед побічних наслідків недооцінки вагомості підвищення «інституціональної зарплати» в процесі визначення пріоритетів державної політики доходів українські домогосподарства протягом ретроспективного періоду були майже відлучені від інвестиційного розширення й оновлення виробничих можливостей суспільства, що апріорі зменшує соціальну ефективність економічного зростання, звужує коло його бенефіціарів та не дозволяє перетворити його на розвиток.