ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ТА ВПЛИВ НА ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ПІДПРИЄМСТВА - Проданчук, Михайло; Бездушна , Юлія; Тріпак, Мар’ян; Берназюк , Олександр; Шевчук , Наталія; Власов , Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті розглянута важливість обліково-аналітичного й організаційно-правового забезпечення маркетингової діяльності та їхній вплив на фінансові результати управління. Визначено основні вимоги до такої системи, зокрема своєчасне формування надійної інформаційної бази, адаптацію до змін ринкових умов, цифровізацію, забезпечення прозорості й контроль за маркетинговою діяльністю та їхній вплив на фінансові результати управління. Надано аналіз наукових підходів до поняття «обліково-аналітичне забезпечення» та його роль в ухваленні управлінських рішень. Установлено, що ефективні бухгалтерське, аналітичне та організаційно-правове забезпечення базуються на системному підході, який вимагає якісних змін у бізнес-процесах і пошуку оптимальних стратегій розвитку. Розроблено структурно-функціональну модель системи обліково-аналітичного та організаційно-правового забезпечення управління маркетинговою діяльністю підприємства, яка передбачає поєднання чотирьох блоків: методологічно-цільового, суб’єктивного, організаційно-процесуального, контрольно-результативного. Розглянуто об’єкти й функції бухгалтерського та аналітичного забезпечення управління підприємством. Визначено основні компоненти бухгалтерської інформації: первинна, поточна та результатна. Окреслено ключові функції обліково-аналітичного й організаційно-правового забезпечення маркетингової діяльності, серед яких: облікова, аналітична, прогностична, контрольна, інформаційна, організаційна та функція зворотного зв’язку, – та їхній вплив на фінансові результати. Особливу увагу приділено важливості цих функцій для ефективного управління підприємством, планування та ухвалення рішень у маркетингу. Сформовано механізм ефективності, який визначає, наскільки якісно й кількісно функція обліково-аналітичного й організаційно-правового забезпечення підтримує ухвалення управлінських рішень під час функціонування маркетингової діяльності підприємства. Доведено, що оптимізація процесів збирання, аналізу та використання маркетингових даних є необхідною для підвищення ефективності управлінських рішень. Доведено, що використання сучасних інформаційних систем та аналітичних інструментів сприяє адаптації маркетингових стратегій і мінімізації ризиків.