ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ ПРАВОПОРУШЕНЬ У ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Калюга, Каріна; Дєєв , Максим; Воронова , Ольга; Зінухова , Вікторія; Єренко , Дмитро; Шалько , Мирослава (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Обґрунтовано системний характер фінансових правопорушень у галузі охорони здоров’я. Зазначено високу адаптивність правопорушників до зміни умов. Виявлено особливості, напрями фінансових правопорушень у галузі охорони здоров’я, їх стратифіковано за рівнями. Визначена основана особливість: ці протиправні дії призводять до погіршення стану здоров’я громадян України, збільшення смертності населення; утворюють додатковий фінансовий поріг в отриманні медичної допомоги для громадян із низьким рівнем доходу. Цьому сприяє ще одна загрозлива особливість фінансових правопорушень у галузі охорони здоров’я – масовість злочину. Тому правопорушення в цій царині мають негативний влив на соціальну й політичну стабільність у державі. Визначено напрями фінансових правопорушень у галузі охорони здоров’я. Указано, що на певних адміністративних рівнях фінансові правопорушення спричиняють зловживання владними повноваженнями й тому ці правопорушення мають високий рівень латентності. Наслідком цього є неефективність витрат бюджетних ресурсів. Тому цю категорію злочинів автори пропонують кваліфікувати як особливо тяжкі. Зазначено, що особливості галузі сприяють формуванню тіньових грошових потоків, створенню організованих злочинних угруповань, у тому числі на міжнародному рівні. Це утворює загрози економіці держави, її фінансовому секторові, національній безпеці. Указано, що неналежне покарання за фінансові злочини в галузі охорони здоров’я має наслідком зростання їх кількості. Зазначено, що до неналежного покарання за фінансові злочини в галузі охорони здоров’я призводять: застарілі підходи в практиці досудових розслідувань; неузгодженість і неповнота правових норм; неефективність антикорупційних заходів.