МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В ПАРАДИГМІ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ БІЗНЕСУ - Берідзе, Тетяна; Меліхова, Тетяна; Адаменко, Марина; Міщук, Євгенія; Меліхов, Євгеній; Мась, Дмитро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі досліджено та змодельовано процес формування фінансових результатів підприємства, що працює в техногенних умовах, на основі соціальної відповідальності бізнесу. Запропоновано розглядати техногенні умови, які формує безпосередньо саме підприємство, як самозабруднення. Сформована економіко-математична модель дозволила проаналізувати фінансові результати підприємства, що працює в техногенних умовах. Визначено оптимальне значення техногенного самозабруднення. Показано, що коли значення техногенного забруднення менші за оптимальне значення, прибуток підприємства зростає. Заміна окремих параметрів економіко-математичної моделі аналітичними комплексами дозволила застосувати безрозмірну форму на засадах теорії подібності. Це дозволило зменшити обсяг необхідних розрахунків під час дослідження. Доведено важливість синергії екологічних стандартів і фінансової складової підприємства в поєднанні зі складовою соціальної відповідальності бізнесу. Розвинуто методологію формування економіко-математичного моделювання фінансової складової підприємств, що працюють у техногенних умовах. Показано можливість використання диференціальних рівнянь на якісному рівні. Це дозволило визначити доцільність застосування «м’яких» економіко-математичних моделей. Доведено, що існує оптимальне значення доходу підприємства при відповідному значенні техногенного забруднення, яке характеризується структурною стійкістю. Економіко-математичне моделювання фінансових показників діяльності підприємства стосовно техногенного самозабруднення дозволило визначити, використовуючи безрозмірний підхід, оптимальні умови витратно-цільових складових. Проведене дослідження дає підприємствам інструмент для формування фінансової стратегії діяльності в техногенних умовах на основі соціальної відповідальності.