ОЦІНКА ВПЛИВУ МАКРОЕКОНОМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ І ВІЙНИ НА ІНВЕСТИЦІЙНУ АКТИВНІСТЬ У ЦАРИНІ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА - Івашова, Людмила; Приходько, Ігор; Парубчак, Іван; Антонова, Ольга; Конопляник, Дмитро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є оцінити, як ключові макроекономічні показники (інфляція, облікова ставка) впливають на обсяги інвестицій у проєкти державно-приватного партнерства в Україні в умовах повномасштабної війни та подальшої відбудови. Об’єктом дослідження є інвестиційна активність у рамках державно-приватного партнерства в Україні. Основне завдання полягає у формуванні моделі множинної регресії для оцінки впливу макроекономічних факторів на обсяги інвестицій у державно-приватне партнерство. У роботі визначено взаємозв’язки між основними макроекономічними факторами та інвестиційною активністю в царині державно-приватного партнерства в Україні протягом 2021–2024 років. Доведено, що інфляція та облікова ставка характеризуються негативною динамікою впливу, знижуючи інтерес приватного капіталу до участі в спільних із державою інфраструктурних ініціативах. Представлено результати економетричного аналізу взаємозв’язку між ключовими макроекономічними показниками (інфляція, облікова ставка) та обсягами інвестицій у проєкти державно-приватного партнерства в Україні протягом 2021–2024 років. Особливу увагу приділено структурному шокові, спричиненому повномасштабною війною, який було формалізовано за допомогою штучної змінної WAR. Отримані результати дозволяють зробити висновок про необхідність адаптивної інвестиційної політики держави в умовах високої економічної та безпекової турбулентності. Водночас представлено альтернативу у формі пасивної стратегії, яка має місце, проте не актуальна в умовах сьогодення.