ІНВЕСТИЦІЙНО ОРІЄНТОВАНІ ІННОВАЦІЇ В МЕДИЧНОМУ СТРАХУВАННІ: СТРАТЕГІЇ СТАЛОГО ФІНАНСУВАННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В ЦИФРОВУ ЕПОХУ - Іванова, Тетяна; Кришталь, Галина; Метелиця, Володимир; Казак, Оксана; Коренєва, Наталя (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена аналізові впровадження інвестиційно орієнтованих інновацій у галузь медичного страхування з метою формування ефективної та сталої моделі фінансування охорони здоров’я в умовах цифрової трансформації економіки. Автори здійснили теоретичне обґрунтування ролі інновацій та інвестицій у розвитку галузі медичного страхування, а також провели глибокий аналіз сучасного стану медичних послуг та основних бар’єрів, які гальмують упровадження інновацій у цій галузі. Окрема увага приділена оцінці впливу цифровізації на доступність і якість медичних послуг, а також можливостям використання новітніх технологій, таких як телемедицина та онлайн-платформи для страхових компаній. Визначено, що цифрові технології, зокрема телемедицина та онлайн-сервіси, здатні значно поліпшити доступ до медичних послуг і зменшити витрати на їх надання. Проте впровадження цих інновацій стикається з низкою викликів, серед яких проблеми доступу до інтернету, відсутність належної правової бази для регулювання цифрових технологій у медичному страхуванні, а також необхідність підвищення рівня фінансової грамотності населення. Автори узагальнили та запропонували перелік бар’єрів (технічні, регуляторні, фінансові, культурні, психологічні бар’єри; бар’єри, пов’язані з людськими ресурсами та пов’язані з конкуренцією) у залученні інвестицій до галузі. Автори запропонували низку практичних рекомендацій для зацікавлених сторін, зокрема для страхових компаній, державних органів і користувачів медичних послуг, що сприятимуть більш ефективному впровадженню інновацій і забезпеченню сталого фінансування медичних послуг. Стратегічні підходи до сталого фінансування охорони здоров’я, запропоновані в статті, спрямовані на забезпечення рівного доступу до медичних послуг для всіх верств населення, покращення якості страхових послуг та оптимізацію витрат через цифрові інструменти.