HR-ІННОВАЦІЇ, ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ І ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ: ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК І ВЗАЄМОВПЛИВ НА ПРИКЛАДІ МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЙ - Тонова, Елена; Грішнова, Олена; Карюк, Вікторія; Дьякон, Денис; Ніемі, Ольга; Челіка, Марина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі здійснено комплексний аналіз ефективності впровадження новітніх HR-технологій на підприємствах у контексті взаємозв’язку між рівнем інновацій, розвитком людського капіталу та фінансовою стійкістю компаній. Метою дослідження є емпіричне обґрунтування статистично значущого впливу HR-інновацій на залучення й розвиток працівників, фінансові результати діяльності, а також оцінка зворотного впливу людського капіталу на інноваційний потенціал компанії. У межах дослідження було сформульовано три гіпотези щодо наявності прямого та зворотного впливу між ключовими змінними. Перевірку гіпотез здійснювали шляхом побудови трьох окремих лінійних регресійних моделей із використанням методу найменших квадратів (OLS). Статистична база включає панельні дані за 2017–2024 роки за 20 провідними міжнародними компаніями, що провадять діяльність зокрема на території України, Польщі, Латвії та Болгарії. Джерелом даних є відкриті щорічні звіти Інституту Друкера (Claremont Graduate University, США), що забезпечує високу достовірність і порівнюваність даних. На основі аналізу позицій компаній у багатовимірному рейтингу ефективності (який включає п’ять ключових компонент: задоволеність клієнтів, розвиток персоналу, інновації, соціальна відповідальність, фінансова стійкість) установлено, що компанії-лідери за інноваційними показниками (Microsoft, Amazon, Johnson & Johnson) також демонструють високі результати за показниками ефективності управління персоналом і фінансами. Ці компанії активно впроваджують сучасні HR-технології, зокрема засоби автоматизації рекрутингу, платформи для навчання й розвитку, системи оцінювання ефективності персоналу на основі даних (HR-аналітика), що сприяє зростанню продуктивності, адаптивності та конкурентоспроможності. Для оцінки сили та значущості впливу використані коефіцієнти детермінації R², β-коефіцієнти та p-value. Результати регресійного аналізу засвідчили наявність сильного й статистично значущого позитивного впливу рівня інновацій на розвиток людського капіталу (модель 1), а також фінансову стійкість компанії (модель 2). У свою чергу, модель 3 підтверджує зворотний позитивний вплив залученості та розвитку працівників на інноваційність підприємств, що підтверджує існування двостороннього зв’язку між людським капіталом та інноваціями.