ПІВНІЧНА ЄВРОПА: ДОСЛІДЖЕННЯ ІСНУВАННЯ СПІЛЬНОЇ БІЗНЕС-МОДЕЛІ - Гурняк, Ігор; Цапко-Піддубна, Ольга; Ємельянова, Лідія; Грицишин, Анна; Кузенко, Наталія; Міхель, Романа (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
З огляду на те, що Ісландія, Ірландія, Данія, Нідерланди, Норвегія та Фінляндія стабільно посідають високі позиції в глобальних рейтингах, які відображають інклюзивне врядування, сталий розвиток, інноваційність та економічну конкурентоспроможність, виникає потреба дослідити, чи мають їхні бізнесові моделі спільні або унікальні риси, що впливають на здатність цих країн реагувати на глобальні виклики, сприяти інноваціям і зберігати стійкість у контексті економічних чи геополітичних потрясінь. З цією метою автори розробили узагальнену бізнес-модель для вибраних країн Північної Європи. Модель базується на ключових чинниках: задоволення базових людських потреб, узгодженість із державними пріоритетами, управління ризиками, розвиток науки й технологій, ефективне використання природних ресурсів і врахування географічного контексту. Ці елементи відображаються в оптимальному портфелі фондового ринку кожної країни. У дослідженні також перевірено стійкість країн до глобальних криз і потенційний вплив воєнних конфліктів. Хоча результати не підтверджували існування міжнаціональної єдиної бізнес-моделі, бізнес-модель Норвегії була визнана унікальною порівняно з іншими країнами в аналізі. Фінляндія та Нідерланди також продемонстрували високий ступінь узгодженості з моделлю, що вказує на те, що їхні поточні траєкторії значною мірою відповідають її параметрам. Це свідчить про великий потенціал для зближення політик і результатів у найближчому майбутньому. Автори використали відповідні пакети Python і запропонували новий підхід до оцінки інтелектуального внеску в економіку – Intellectual contribution index. Цей індекс будується на основі даних із бази даних Crossref, де кожному інвестиційному портфелеві присвоюють зважену оцінку на основі частоти, з якою пов’язані з ним галузі з’являються в назвах наукових статей.