ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЦИФРОВОГО БУДІВНИЦТВА В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ - Сичов, Олександр; Фесун, Артем; Рижакова, Галина; Чуприна, Юрій; Рубцова, Світлана; Дубина, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі ґрунтовно досліджені основні проблеми, які перешкоджають широкому впровадженню цифрових технологій у будівельній галузі України в умовах післявоєнної відбудови. Автори детально проаналізували комплекс перешкод, поділених на три взаємопов’язані групи: фінансові, кадрові та нормативно-правові. Акцентували увагу на високій вартості впровадження цифрових рішень, що включає не лише закупівлю сучасного обладнання та програмного забезпечення, а й витрати на їх обслуговування, оновлення, а також підготовку персоналу. Це створює особливі труднощі для малого та середнього бізнесу, який часто не має доступу до дешевих фінансових ресурсів або державної підтримки. Автори розглянули та обґрунтували гостру нестачу кваліфікованих фахівців, здатних працювати з технологіями BIM, IoT й цифрової аналітики, що пов’язано з недостатнім розвитком освітніх програм і браком практичного досвіду в будівельній галузі. Особливу увагу приділено нормативно-правовим перешкодам, які включають відсутність єдиних державних стандартів, нормативних актів, а також чітких правил правового статусу цифрової проєктної документації, BIM-моделей, електронних паспортів об’єктів і цифрових підписів. Це створює значну правову невизначеність і гальмує офіційне впровадження цифрових технологій у будівництві. Автори запропонували комплекс заходів для подолання виявлених перешкод, серед яких розробка національних стандартів цифрового будівництва, створення державних пілотних проєктів, а також податкові та фінансові стимули для інноваторів. Запропонували створення грантових програм, субсидій і державних інвестиційних фондів і відзначили значення міжнародного партнерства й використання зарубіжного досвіду, що сприятиме впровадженню найкращих практик у вітчизняну будівельну галузь. Отримані результати мають стратегічне значення для ефективної цифровізації будівництва, яка є ключовим чинником прискорення відновлення й сталого розвитку економіки України в післявоєнний період.