БІЗНЕС В ЕКОСИСТЕМІ ЗНАНЬ: ПОТЕНЦІАЛ ПАРТНЕРСТВА ДЛЯ СМАРТРОЗВИТКУ МІСТ - Цимбал, Людмила; Кaленюк Іринa; Унінець Іринa; Дьякон Aнтонінa (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена дослідженню можливостей формування екосистеми знань для українського бізнесу, яка функціонує як жива система, де взаємодія між суб’єктами та знаннями є нелінійною та складною й відбувається на всіх етапах: від їх створення до передачі та практичного використання. Кожний із цих етапів відіграє важливу роль у розвитку суспільства, науці, технологіях, бізнесі та інших царинах. Метою дослідження є аналіз форм, динаміки та бар’єрів у взаємодії бізнесу з органами місцевого самоврядування та закладами вищої освіти (ЗВО) в контексті смартрозвитку міст. Відповідно, робота спрямована на з’ясування мотивацій і причин низької зацікавленості бізнесу в співпраці з владою та освітніми установами; виявлення відмінностей у партнерстві залежно від типу населеного пункту; визначення основних інституційних і суб’єктивних бар’єрів до ефективної взаємодії; формулювання пропозицій щодо активізації участі бізнесу в просуванні ідей сталого та смартрозвитку територій. У статті проаналізовано результати опитування представників бізнесу щодо рівня взаємодії з органами державного управління, закладами вищої освіти та науковими установами в контексті міського та смартрозвитку. Установлено, що загальний рівень співпраці бізнесу з інституціями публічного сектора є вкрай низьким, незалежно від типу населеного пункту, хоча в менших містах простежується дещо активніша взаємодія, що пояснюється кращою комунікацією та локальними соціальними зв’язками. Виявлено ключові бар’єри до партнерства: відсутність мотивації, недовіра до інституцій і фокус на внутрішніх потребах бізнесу. Обґрунтовано потребу в інституційних реформах, активізації просвітницької діяльності та демонстрації ефективних практик із метою залучення бізнесу до смартініціатив як активного суб’єкта сталого розвитку міських просторів.