ЧИ Є БАНКІВСЬКЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФАКТОРОМ ЗЕЛЕНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В АЗЕРБАЙДЖАНІ ТА КРАЇНАХ ЄВРОПИ Й ЦЕНТРАЛЬНОЇ АЗІЇ З ДОХОДОМ, ВИЩИМ ЗА СЕРЕДНІЙ? - Мурсалов, Муслюм (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті розглянута гіпотеза про банківське регулювання як фактор зеленого інвестування в контексті пріоритетних тенденцій зеленого фінансування та зелених інвестицій для сталого розвитку. Метою дослідження є визначення причиново-наслідкових зв’язків між інструментами банківського регулювання та показниками зелених інвестицій в Азербайджані й інших країнах Європи та Центральної Азії з доходом, вищим за середній, у межах сформованих кластерів залежно від особливостей банківського регулювання. Вибірка дослідження включає дані для країн, що належать до регіону Європи та Центральної Азії, та групи країн із доходом, вищим за середній, до якої також належить Азербайджан, на основі статистики Світового банку та охоплює такі показники: кредити монетарного сектора приватному секторові, реальна процентна ставка, процентний спред, широка грошова маса, скориговані заощадження: енергетичне виснаження (у відсотках до ВНП), споживання відновлюваної енергії та викиди CO2. Кластерний аналіз із використанням методу Ворда та інструментів STATA 18 дозволив визначити, до якого кластера належить Азербайджан. На наступному етапі завдяки VAR-моделюванню й тестові Ґрейнджера були визначені причиново-наслідкові зв’язки між вищезазначеними показниками, що дозволило підтвердити або спростувати запропоновану гіпотезу для азербайджанського кластера та інших кластерів, порівнявши їх. Отримані результати можуть бути корисні для уряду та інших органів влади в процесі розробки політики та ухвалення стратегічних рішень.