ВПЛИВ ІННОВАЦІЙ НА ФІНАНСОВУ АРХІТЕКТУРУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Кужелєв, Михайло; Нечипоренко, Аліна; Сулима, Мар’яна; Овчарук, Сергій; Леонтьєва, Маріана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Сучасний світ переживає стрімкі зміни, які зумовлені інноваційними процесами. Важливим аспектом цих змін є вплив інновацій на фінансову архітектуру національної економіки. У статті розглянуто сутність і значення інновацій, проведено огляд сучасних інноваційних трендів у фінансовому секторі. Фінансова архітектура національної економіки досліджена крізь призму визначення й розвитку в Україні. Мета дослідження: на основі системного підходу вивчити сутність фінансової архітектури національної економіки та визначити основні напрями впливу на неї інновацій і ключові фактори, що сприяють ефективній інтеграції інноваційних процесів до фінансової системи. У статті детально досліджено вплив інновацій на банківський сектор, фондовий ринок і страховий ринок. Вивчено трансформації регуляторного середовища під впливом інновацій. Зокрема йдеться про зміни в законодавстві, а також про нові підходи до регулювання фінтех-компаній. Цифровізація всіх царин життя, упровадження віддалених технологій у царині адміністративних і фінансових послуг, можливість здійснення дистанційної ідентифікації й верифікації клієнтів фінансових установ, збільшення популярності безготівкових розрахунків прискорили перехід більшості фінансових операцій у віртуальне середовище. Тепер кожна послуга проєктується за підходом digital first — спершу онлайн, а вже потім за потреби з’являється офлайн. Запропоновано перспективи подальшого впровадження інновацій у фінансову архітектуру України. Зосереджено увагу на викликах і можливостях для національної економіки. Названо потенційні ризики впровадження інновацій, а також перспективи розвитку фінансового сектора.