ОЦІНКА ВПЛИВУ МАКРОПОКАЗНИКІВ НА ФІНАНСОВУ БЕЗПЕКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Бондаренко, Олександр; Самойленко, Лариса; Россоха, Марія; Купчак, Володимир; Дробот, Антон (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є оцінювання впливу макрофінансових показників на фінансову безпеку малого підприємництва в Україні та розробка інтегрального індексу для вимірювання рівня фінансової стійкості малого бізнесу в умовах воєнного часу. Це передбачає одночасний аналіз підприємницького й публічного вимірів фінансової безпеки з урахуванням їхнього взаємозв’язку та динаміки протягом 2018–2024 рр. У роботі досліджено фінансову безпеку малого бізнесу та публічного сектора України в умовах воєнного стану. Запропоновано показник MSME_FSI, побудований на основі агрегування шести ключових фінансових показників діяльності малих підприємств протягом 2018–2024 рр. шляхом нормалізації даних та усереднення. За допомогою методу множинної регресії оцінено вплив макроекономічних факторів на отриманий індекс. Результати моделювання підтвердили високий ступінь детермінації визначеного індексу заданими макропоказниками: зростання інфляції та державного боргу статистично значуще знижують рівень фінансової безпеки малого бізнесу. Найбільш уразливим був 2022 рік, коли MSME_FSI різко впав до критичного рівня 0,16, що відображає негативний вплив повномасштабної війни. Висновки підкреслюють необхідність консолідованих дій публічного управління та бізнесу для підтримання фінансової стійкості: макрофінансова стабілізація та дієва підтримка малого бізнесу є взаємозалежними компонентами фінансової безпеки на всіх рівнях.