ЧИ МОЖЕ ФІНАНСОВА ГНУЧКІСТЬ ПІДВИЩИТИ ОЦІНКУ КОМПАНІЇ В СКЛАДНІ ПЕРІОДИ: АНАЛІЗ СИТУАЦІЇ З VUCA - Сієнатра, Крісмі Буді; Суміаті, Суміаті; Віджаянті, Рісна; Андарваті, Андарваті (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У цій роботі досліджено, як фінансова гнучкість може підвищити корпоративну вартість, особливо в умовах VUCA (волатильність, невизначеність, складність і неоднозначність), таких як пандемія COVID-19. Корпорації, які мають фінансову гнучкість у вигляді внутрішніх грошових резервів і невикористаних кредитних можливостей, будуть краще підготовлені до протистояння несподіваним екзогенним потрясінням, оскільки вони можуть отримати альтернативне фінансування за потреби. У нестабільних ситуаціях адаптивність дозволить організаціям уникнути проблеми раптової нестачі грошових коштів під час невизначеності, дозволяючи їм відкладати або змінювати інвестиції без шкоди для безперервності роботи. У цій роботі досліджено вплив фінансової гнучкості на вартість бізнесу. Використано регресію панельних даних для аналізу 234 компаній, зареєстрованих на ринку капіталу Індонезії протягом періоду епідемії. Використано кілька проксі для фінансової гнучкості, таких як доступ до внутрішніх і зовнішніх ресурсів, а також дивіденди, відсотки та податки як елементи, що знижують гнучкість. Результати показують, що на вартість фірми суттєво впливають фінансова гнучкість і прибутковість, водночас рівень заборгованості й розмір бізнесу не мають жодного впливу. Фірми з хорошою фінансовою гнучкістю можуть бути більш гнучкими в зміні структури свого капіталу й стратегій фінансування, тим самим підтримуючи діяльність і збільшуючи акціонерну вартість, особливо під час криз. Це дослідження показує, що компанії з більш агресивною дивідендною політикою зіткнуться з проблемами підтримки фінансової гнучкості, оскільки великі виплати дивідендів майже всього прибутку будуть перешкоджати ініціативам з реінвестування. Наголошено, що організаціям слід віддавати перевагу фінансовій гнучкості, особливо в періоди нестабільності ринку або зовнішніх збоїв. Це єдиний метод зберегти їхню ринкову вартість і операційну ефективність.