ФІНАНСОВО-ІНВЕСТИЦІЙНІ ВИМІРИ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В УКРАЇНІ: ВОЄННІ, ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНІ ТА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЙНІ ВИКЛИКИ - Голян, Василь; Ткачук, Вадим; Коробка, Ростислав; Костюк, Тетяна; Погуляйко, Юрій; Бардась, Вадим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Модернізація екологічної інфраструктури виступає необхідною передумовою виконання вимог глобальної природоохоронної архітектоніки та вагомим детермінантом переходу національних господарств на модель низьковуглецевого розвитку. Мета дослідження полягає в розкритті сутнісно-змістових характеристик і виявленні секторальних особливостей фінансово-інвестиційних вимірів модернізації екологічної інфраструктури в Україні з урахуванням воєнних, євроінтеграційних і децентралізаційних викликів, які передбачають перегляд пріоритетів фінансового забезпечення охорони навколишнього природного середовища через урізноманітнення джерел, методів та інструментів фінансування капітальних природоохоронних інвестицій і поточних природоохоронних витрат із метою утримання, обслуговування та розбудови мережі інфраструктурних об’єктів, які забезпечують запобігання забрудненню довкілля, підвищення результативності охорони й раціонального використання природних рослинних ресурсів і ресурсів тваринного світу, інфраструктурне облаштування територій природно-заповідного фонду, упорядкування потоків вторинних матеріальних ресурсів і їх утилізацію. Запропоновано методичний підхід до розрахунку реальної величини витрат (сума витрат у порівняних цінах) на охорону навколишнього природного середовища за всіма джерелами фінансування в цілому та за джерелами публічних бюджетів зокрема, який передбачає ділення фактичних обсягів капітальних і поточних природоохоронних витрат за відповідний рік на кумулятивний індекс цін виробників промислової продукції, що дає можливість усувати вплив девальваційно-інфляційного характеру механічного збільшення суми фінансових вливань у проєкти екологічного спрямування. Сформовано авторський концепт диверсифікації джерел фінансово-інвестиційного забезпечення модернізації екологічної інфраструктури, який базується на врахуванні воєнних, євроінтеграційних і децентралізаційних викликів і передбачає відновлення мережі спеціальних бюджетних і позабюджетних фондів екологічного спрямування на різних таксономічних рівнях, інституціоналізацію додаткових стимулів щодо отримання муніципальними органами управління природоохоронних субвенцій, усесторонню трансформацію застосування угод публічно-приватного партнерства в природоохоронній царині.